Birleşmiş Milletler (BM), Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'ta kaçırdığı 36 Ezidi'nin üç yıl sonra özgür olduğunu açıkladı. Bu Ezidilerin, Irak'ın kuzeyindeki Duhok'ta bulunan BM merkezlerine getirildiği belirtildi. Ezidilerin Irak'tan kaçarak mı yoksa serbest bırakılarak mı özgür kaldığıysa bilinmiyor.

IŞİD, 2014'te Şengal'den kaçırdığı binlerce Ezidi'den bazılarını öldürmüş, bazılarını 'köle' olarak almıştı. Kürt peşmerge güçleri 2015'te bölgeyi IŞİD'in elinden geri almış olsa da örgüt, Irak'ın kuzeyindeki başka bölgelerde birçok Ezidi'yi esir tutmaya devam etmişti.

Kadın, erkek ve çocukların aralarında bulunduğu 36 kişi, ilk önce Duhok'a ulaşarak BM Nüfus Fonu'nun kurduğu merkezlere yerleştirildi. BM yetkilileri, bazılarının aileleriyle biraraya getirildiğini, yerleştirilenlere kıyafet ile tıbbi ve psikolojik destek verildiğini duyurdu. Kadın ve çocuklar, kendilerine özel tedavi ve hizmetler verilen noktalarda yardım alıyor.

BM Nüfus Fonu'nun Irak'taki koordinatörü Lise Grande, BM'nin kurtulan Ezidiler için "mümkün olan her şeyi yapacağını" söyledi.

Grande, "Bu kadın ve çocukların yaşadıkları hayal bile edilemez" dedi.

BM yaklaşık 1.500 kadını kaçıran IŞİD'in, Ezidi azınlığa karşı insanlık ve savaş suçları işlediğini, bu suçların soykırım tanımına girebileceğini açıklamıştı.

IŞİD'in alıkoyduğu kadın ve çocuklara "savaş ganimeti" olarak davrandığı, bu insanların sık sık tecavüze uğradığı, esarete zorlandığı belirtilen BM raporunda, örgütün Musul'da kurduğu şeriat mahkemesinde taşlama ve uzuv kesme gibi zalimce cezalar verdiği bildirildi.

BM'nin raporunda, "Ergenlik yaşındaki 13 erkek, futbol maçı seyrettikleri için idama mahkum edildi" denilmişti. BM yetkilileri, Irak hükümet güçlerinin de uluslararası hukukta yasaklanmış olan varil bombasını kullandığının "yaygın şekilde iddia edildiğini" kaydetmiş ancak bu suçlamaların daha fazla soruşturulması gerektiğini belirtmişti. (Kaynak: BBC Türkçe)