IŞİD'e yakınlığıyla bilinen bazı yayın organlarının çağrısı ile İstanbul'da aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce kişinin katılımıyla bayram namazı kılındı. Cihat çağrısı yapılan 'etkinlikte', Türkiye yönetimine de tepki gösterildi.

Sputnik Türkiye'den Hikmet Durgun'un haberine göre; IŞİD sempatizanı olduğu öne sürülen topluluk, İstanbul Ömerli'deki bir piknik alanında toplu bayram namazı kıldı. Namaza, aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı yaklaşık bin kişi katıldı.

BAYANCUK YİNE SAHNEDE

Bayram namazını, geçen yıl El Kaide davasında tutuklu olarak yargılanan ve IŞİD'in Türkiye'deki önemli isimlerinden olduğu öne sürülen 'Ebu Hanzala' kod adlı Halis Bayancuk kıldırdı. Bayancuk, namaz sonrası topluluğa cihat ve dini konularda konuşma yaptı. 14 dakikalık konuşmasında demokrasiyi eleştiren  Bayancuk, şeriat yönetimi istediklerini belirtti. Bayancuk, Türkiye hükümetine yönelik eleştirilerde bulunurken, Gülen Cemaati'nin de 'kendilerine ve Müslümanlara haksızlıklar yaptığını', keyfi şekilde tutuklamalar yaptığını savundu.

Halis Bayancuk'un ismi, geçtiğimiz yıl IŞİD'e karşı Türkiye'nin birçok şehrinde düzenlenen operasyon ile gündeme gelmişti. Operasyon sırasında ele geçen belgelerde Bayancuk'un IŞİD'in Türkiye'deki yapılanmasının önde gelen isimlerinden biri olduğu bilgisine ulaşılmıştı. O dönem basına yansıyan haberlerde, Bayancuk'un örgüt üyeleri ile yaptığı telefon görüşmelerinde, "Suriye'nin fethedilmesinin ardından sıra Türkiye'ye gelecek. İstanbul'u da alacağız inşallah" şeklinde sözler sarfettiği ortaya çıkmıştı.

IŞİD'İN 'GELENEKSEL' BAYRAM NAMAZI

IŞİD sempatizanları geçen yıl da bayram namazını aynı yerde toplu olarak kılmıştı. Kamuoyunda büyük tepki çeken olaya ilişkin açıklama yapan İstanbul Valiliği, 'etkinlik' için yetkili mercilerden izin alınmadığını belirtmişti.

IŞİD, kendisinin yönettiği yerler dışında camiye gitmeyi yasaklıyor. Örgüt üyeleri bu nedenle, Türkiye ve diğer ülkelerdeki cami imamlarını 'mürted' (Müslüman olan ancak dini görevini yerine getirmeyen), ülke yönetimlerini ise kafir olarak görüyor.