Dışişleri Bakanlığı’na giden yaklaşık 30 kişi, yakınlarının IŞİD’in Irak ve Suriye’deki kamplarında olduklarını ancak kendilerinden uzun süredir haber alamadıklarını belirterek, Türkiye’ye iadeleri için Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden yardım istedi.

Bir süre dilekçe vermek için sıra bekleyen aileler, mağdur olduklarını ve hükümetin bu konuyla ilgili bir adım atmasını istediklerini dile getirdiler.

‘SEVK EDİLDİKLERİ YERİ BİLMİYORUZ’

Kız kardeşinin 3 çocuğu ile birlikte eniştesi tarafından kaçırıldığını söyleyen Yasin Maden, “Eniştem DEAŞ’e katılmak suretiyle sınırdan Suriye’ye geçti. Kız kardeşim burada yalnız kaldı. Eniştemi şikayet ettim ve Antep’te yakalandı. Bir gün bile gözaltında kalmadı.

Bir hafta sonra tekrar gelerek çocukları da aldı gitti. Kız kardeşimin 3 çocuğu vardı, bir çocuğuna hamileydi. Çocukları elinden alınmış ve kocası tarafından terk edilmiş bir kadının durumu. Daha sonra eniştem kız kardeşimi de yanına aldı” dedi.

Eniştemin neden IŞİD’e katılmasına anlam veremediğini ifade eden Maden, yaşananları “akıl tutulması” olarak nitelendirdi.  Maden, “Şimdiye kadar iki çocuğumuz öldü. Kadınlar dövüldü, tecavüz edildi. Yaklaşık bir hafta önce bu kadınlar 100’er kişilik gruplara bölünerek sevk edildiler. Şu anda sevk edildikleri yer hakkında ne hükümetimizin bilgisi var ne de Iraklı makamlardan bir bilgi alabiliyoruz” şeklinde konuştu.

‘KIZIMI GERİ İSTİYORUM, VERMİYORLAR’

Damadının “Irak’ta iş kuracağım” sözleriyle kızını ve torunlarını alarak sınır dışına çıkardığını dile getiren Ayşe Yapıcı ise şunları söyledi:

“Kızımla görüşüyordum. Uzun zamandır haber alamıyorum. Kızımı istiyorum geri vermiyorlar. Cumhurbaşkanı, Konya’ya geldiği zaman ona ulaşmaya çalıştım, müsaade etmediler. Ben Konya’da yaşıyorum. Ankara’ya bu dilekçeyi vermeye geldim. Kızımın kocası öldü. İki tane oğlu vardı, onlar da okula giderken bomba patlamış ölmüşler. İki tane ufak çocuğu ile birlikte kızım orada yalnız kaldı. Sesimizi duysunlar bize yardım etsinler.”