Kilis’te 1 askerin ölmesi, 1 askerin de kaçırılmasıyla ilgili yakalanan ve IŞİD’e elemanının ifadesine göre, Türkiye’deki bombalı eylemleri organize eden İlhami Balı’nın sınırda rahatça gezebildiği ortaya çıkıyor.

Kilis’te Eylül ayında 1 askerin ölmesi, 1 askerin de kaçırılmasıyla ilgili yürütülen operasyonda tutuklanan AFAD kartlı sanık İ.İ.’nin emniyet ifadesine ulaşıldı.

İ.İ. ifadesinde, askerlerin kaçakçılıkta kendilerine yardım ettiklerini belirterek, “Askerler Kilis merkeze izne çıktılarında ağabeyim H. İ. ve A. O. onlarla buluşuyor düşen paylarını veriyordu” dedi.

Tamer Arda Erşin'in Evrensel’di haberine göre, İ.İ.’nin ifadesinde Türkiye’deki bombalı eylemleri organize eden İlhami Balı’nın sınırda rahatça gezebildiği ortaya çıkıyor.

Kilis’te Şehit Mehmet Hudut Karakolu’nda görev yapan askerler ve IŞİD üyeleri arasında 2 Eylül 2015 tarihinde çıkan çatışmada 1 asker yaşamını yitirmiş, 1 asker de kaçırılmıştı.

Olayla ilgili 18 Eylül 2015 tarihinde yürütülen operasyonda yakalanan sanık İ.İ.’nin ifadesi, Kilis İl Emniyet Müdürlüğü’nden birçok ilin İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na  “gizli” ibareli yazıyla gönderildi.

Sanık ifadesinde, sınırdaki askerlerin IŞİD’e insan ve malzeme kaçakçılığında yardım ettiğini söyledi. İ.İ. yardım karşılığı askerler menfaat sağladıklarını belirterek, “ Askerler Kilis merkeze izne çıktılarında ağabeyim H.İ. ve A. O. onlarla buluşuyor düşen paylarını veriyordu. Cinsel ilişki kurmaları için onlara hayat kadını temin ediyordu” dedi.

Söz konusu sanık İ.İ.’nin ifadesinde şunlar yer alıyor: “İşlerimizin rahat yürümesi için İbrahim isimli bir asker daha sonra S.H. diye bir asker ve en son merkeze çekildiğini bildiğin Sezer isimli askerler ile birlikte kaçakçılık faaliyetlerini yürütmeye devam ediyorduk. Askerler bize illegal geçişlerde yardımcı oluyordu.”

SINIRDA CEZAYI ARTIK IŞİD Mİ KESİYOR?

Diyarbakır, Suruç, Ankara ve İstanbul’daki patlamaları organize etmekle suçlanan IŞİD sorumlularından Ebu Bekir kod adlı  İlhami Balı’ nın Türkiye sınırında nasıl rahatça gezdiği ve askerlerle temasta bulunduğu da sanığın ifadelerinde ortaya çıktı.

Sanığın anlatımına göre, 2 Eylül 2015’te yaşanan çatışma kaçakçılıkta ortağı olan R. H.’nin tezgahı. Motorbisikletinin askerlerce kaçırıldığını belirten R.H., bu durumu IŞİD’e şikayet ediyor. R.H. IŞİD’le beraber 2 defa askerlere tezgah düzenliyor. Askerlerin gelmesi için motorbisikletini bir yere bırakıyor ve bir süre bekliyor, ancak askerler gelmiyor.

“3. girişimde de askerler gelmeyince, R. H. yanına Y.A.’yı da alarak askerlerin olduğu bölgeye gidiyor ve onları tahrik etmeye başlıyor. Askerlerle tartışmaya başlayan R.H. ve Y.A’nın yanına IŞİD’in sözde yöneticisi, kırmızı bültenle aranan Ebubekir kod adlı İlhami Balı geliyor. Yanında Ebu Usame, Ebu Enes  isimli IŞID üyelerini de getiren Balı ve askerler tartışmaya başlıyor. Daha sonra olay çatışmaya dönüşüyor. Balı, Yusuf Beylam adlı askeri öldürüyor, Sefer T. isimli askeri de kaçırıyor.