Radikal İslamcı Irak Şam İsam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul’u ele geçirmesi sonrası Irak’ın güneyine doğru ilerleyişi sürerken, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin Amerikan yönetiminden IŞİD güçlerini bombalamasını istediği ortaya çıktı. Örgütse, bu sabah yayınladığı bir ses kaydıyla militanlarına Bağdat’a ve Şiilerin kutsal kenti Kerbela’ya yürüme talimatı verdi.

The New York Times’a göre, Maliki’nin bombardıman talebi giderek büyüyen IŞİD tehdidine karşı geçen ay gizli bir mesajla ABD Başkanı Barack Obama’ya iletildi. Ancak gelinen nokta, Maliki’nin talebinin Amerikan yönetimince kale alınmadığını gösteriyor.

IŞİD ise meydan okumaya devam ediyor. Örgüt bu sabah yayımladığı 17 dakikalık bir ses kaydında militanlarına Bağdat’a yürüme emri verdiğini duyurdu. Örgüt sözcüsü Ebu Muhammed el Adnani’nin olduğu iddia edilen ses kaydında, IŞİD’in Bağdat ve Şiilerin kutsal kenti Kerbela dahil diğer kentlerde kontrol için savaşacağı belirtildi.

Kayıtta, ”Asıl savaş daha başlamadı; yürüyüşünüzü sürdürün. Savaş Bağdat ve Kerbela’da başlayacak. Buna hazırlıklı olun” ifadesi kullanıldı.

IŞİD’e bağlı güçler önceki gün Musul’u ele geçirdikten sonra Suriye’nin Rakka şehrinden Irak’ın Tıkrit şehrine kadar hakimiyet sağlamış durumda. Sünni örgütün, Şiilerin kutsal kentlerinden biri olan ve Bağdat yoluna bulunan Samarra kentinde ‘direniş’le karşılaştığı belirtiliyor. (diken)