Suriye’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saflarındayken ağır yaralanan ve sınırda Türk askerlerine bırakıldıktan sonra Türkiye’de tedavi altına alınan 14 yaşındaki Taylan Y.’nin yaşadığı Ankara Altındağ’daki Hacıbayram mahallesinde aralarında çocukların da bulunduğu 30’dan fazla kişinin Suriye’ye ve özellikle IŞİD’in merkezi Rakka’ya gittiği belirtiliyor.

Ankara Valiliği, İl Özel İdare Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı ek binaları gibi kamuya ait merkezlere de ev sahipliği yapan 80 yıllık mahallenin okulu bile yok.

Mahallede uygulanan kentsel dönüşümle birlikte çocukların başka okullara dağıtılması, eğitim hayatlarını da olumsuz etkiliyor. Mahallelinin deyimiyle yalnızca binalar değil, yaşayanların hayatları da yerle bir oluyor.

Ömür Ünver'in Milliyet'te yer alan haberine göre Türkiye’nin önemli dini yapılarından Hacı Bayramı Veli Camisi çevresinde kurulu olan mahalle, geçmişte “kabadayıları” ile ünlüydü. Son yıllarda ise artan suç oranlarıyla dikkati çekiyor. Mahalle, bir yanda dini yayınlar satan kitapçılar, diğer yanda Ankara türkülerinin sabahın ilk saatlerine kadar söylendiği gazinolarla çevrili.

Başkentin 80 yıllık mahallesinin 25 yıllık muhtarı Arif Akbaş, mahalle sakinlerinin önemli bir bölümünün 40-50 yıldır aynı mahallede yaşadığını belirterek, “Mahallemizde eğitim seviyesi ilkokul düzeyinde, okuma-yazma bilmeyenlerin sayısı da çok. Mahallemizin tarihinde şu ana kadar en fazla 7 öğretmen bir o kadar da memur çıkmıştır. Gerisi günlük işlerde çalışıyor, memur ve emekli yok denecek kadar az” dedi.

Mahallede bir dönem gençlerin, “uyuşturucu batağına saplandığını” anlatan Akbaş, “Bizlerin duyarlı oluşuyla en geri safhaya çekildi. Şimdi yok denecek kadar az. Polis ve sivil toplum örgütleri çalışma yaptı ve sonuç alındı” diye konuştu.

Uyuşturucunun etkisinin azaldığını belirten Akbaş, “Son 7-8 aydır mahallemizden cihat diye Suriye’ye gidenler oluyor. Net rakamı bilmiyoruz, duyumlardan öğreniyoruz. Şu anda 30’un üstünde kişi Suriye’de. Bunlar arasında çocuklar da var. Ancak burada öyle bir atmosfer yok. Komşumuz olan Yıldırım Beyazıd ve Atıf Bey mahallelerinden de giden yok. Gidenlerin ardından yakınları, ‘zalim Esad’a karşı savaşmaya gittiler’ diyorlar. Devletten bu konuda gelip soran olmadı” dedi.

Hacıbayram mahallesinde ismini vermek istemeyen bir mahalle sakini, Suriye’ye gidenlerin bir ara mahalledeki bir binanın altını kiraladıklarını ve burayı mescit olarak kullandığını anlattı. Burada dini sohbetler edildiğini kaydeden söz konusu kişi, sonradan polisin durumu araştırdığını ve ardından da binanın kapatıldığını belirterek, “Şimdi de mahalledeki bir başka yerde zaman zaman toplanıyorlar” iddiasında bulundu.

Tedirginliğin olduğu mahallede ismini vererek konuşmak isteyen hemen hemen hiç yok. Bir başka vatandaş da Suriye’ye gidenlerin sayısının 30’dan çok daha yüksek olduğunu ileri sürdü. 25 senedir mahallede yaşayan Tahir Varlık ise, “Eskiden bu mahallede kötülük yoktu. Şimdi bu tür olayları duyuyoruz. Geçtiğimiz yıl belediyenin komşumun belediye yardımıyla verilen kömürü bile çalındı. Başkentin ortasındayız ama ortam değişiyor. Devlet yetkililerinin başta okul olmak üzere buradaki sorunlara el atmasını bekliyoruz” dedi.