Diyarbakır'daki HDP mitingine bombalı saldırı düzenleyen Orhan Gönder ile Suruç'ta sosyalist gençlere dönük canlı bomba saldırısı gerçekleştiren Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün Adıyamanlı olması ve uzun bir süre birlikte hareket ettiğinin ortaya çıkması ile gözlerin çevrildiği Adıyaman'da son dönemde Alevi köylerine giren şüpheli kişiler halkı tedirgin ediyor.

Sadece Alevi köylerinin bulunduğu, kentin kuzeyindeki dağlık bölgede yer alan Kuyucak ve civarındaki köylere 20 Temmuz günü giden ve içinde sakallı 3 gencin bulunduğu İstanbul plakalı Renault marka araç ile 23 Temmuz (dün) Adıyaman'ın Urfa yönündeki girişinde bulunan Alevilerin yaşadığı Yarmakaya (Çakal) köyüne gelen ve içinde sakallı 3 kişinin bulunduğu Hatay plakalı minibüs halkta şüphe uyandırdı.

'KAÇ ALEVİ KÖYÜ VAR?’ 

Yarmakaya (Çakal) köyünde yaşayan Z.C. isimli kadın, yaşadıklarının hala şokunda. Kimseye bir zararları olmadığını, tarlalarını biçerek geçimlerini sağladıklarını söyleyen Z.C., güvenlikleri olmadığı için görüntü ve fotoğrafının kullanılmasını istemedi.

Evinin bahçesinde oturduğu esnada sakallı, zayıf ve bol pantolonlu bir kişinin sırtına attığı eski bir halı ile evlerin arasında dolaştığını, karşı karşıya gelmeleri üzerine kendisini "halı satıcısı" olarak tanıttığını dile getiren Z.C., merak ettiğini ve halıları görmek istediğini söyledi.

Z.C., "Halıya baktım, eski, yıpranmış, öyle rastgele katlanmış naylondan yapılmış bir şey. Fiyatının 850 TL olduğunu söyledi. Fiyatı duyunca almaktan vazgeçtim. Bu sırada bana 'Buralarda kaç Alevi köyü var?' diye sordu. Neye uğradığımı şaşırdım. 'Alevi köylerini ne yapacaksın? Sen nasıl halıcısın? Alevi-Sunni ile ne işin var?' deyince, bu sefer eliyle bizden önceki ve sonraki köyleri de katarak saymaya başladı. Ben kendisine bir kez daha tepki gösterince panik yaparak minibüse bindi ve diğer iki arkadaşı ile birlikte uzaklaştı" dedi.

'IŞİD'Lİ OLMALARINDAN ŞÜPHELENDİM’     

Mehmet Ali Demirci adlı köy sakini ise bu esnada köyün içinden geçen minibüsü durdurarak, kendisini köye birkaç kilometre uzaklıkta bulunan şehir minibüslerine kadar bırakmalarını istedi. Duran minibüse binen Demirci, köylülerden birileri veya bir süre önce bölgelerinde misafir olan Kobanili ailelere ait olduğunu düşündüğü minibüsteki yabancı kişilerle karşılaşınca şüphelenmiş. Bu kişilerin yabancı olduğunu anladığını söyleyen Demirci, 3 gencin de aracın ön tarafında oturduğunu, minibüsün arka koltuklarının ise tamamının söküldüğünü belirterek, şunları anlattı:

"Şehre gidecektim bir minibüsün geldiğini gördüm, elimi kaldırdım durdu. İçinde sakallı 3 yabancı genç vardı. Bol pantolon ve gömlek giymişlerdi. Televizyondan izlediğimiz, gördüğümüz çetelere benziyorlardı. Yastık, yatak, battaniye, halı vardı arka tarafta. Koltuk yoktu içinde. Adıyamanlı veya Kobaneli olmadıkları belliydi. IŞİD'li olabileceklerini düşündüm. Arabadaki iki kişi hiç konuşmuyordu, benimle konuşan zayıf uzun boylu genç ise bir sigara sarmamı istedi, 'Sofi sigara içiyor' dedi. Bunlar artık beni indirmez, götürürler sandım. 'Beni dolmuş durağında indirin' dedim, ama karayolunun kenarına bıraktılar ve Antep'e doğru gittiler."

'KENDİMİZİ KORUYACAĞIZ’    

Birkaç hafta önce de şüpheli kişilerin araçlarıyla gelerek köyde dolaşması nedeniyle iyiden iyiye huzursuz olan köy sakinleri, kendilerini korumak için adım atma kararı da aldı. Son yaşanan olayla birlikte köyde yaşayan yaklaşık 200 aile de dikkatli olmaları konusunda uyarılırken, her gece 8-10 kişinin köyün giriş ve çıkışlarında nöbet tutması kararlaştırıldı.

Köy sakinlerinden Kamber Mama, bundan böyle kendilerini koruyacaklarını söyledi ve "Geceleri 8-10 kişi sabaha kadar nöbet tutacağız. Nereden gelirlerse gelsinler, direniriz. Muhtarla da bu akşam konuşacağız, hepimiz bir araya geleceğiz ve öz savunmamızı oluşturacağız" ifadesinde bulundu.

ÇATIŞMANIN NEDENİ IŞİD Mİ?

Kentte 20 Temmuz günü Kurk köyü kırsalında HPG'liler ile askerler arasında çıkan ve bir uzman çavuşun yaşamını yitirdiği, iki uzman çavuşun da yaralandığı çatışmaya ise o esnada bölgede bulunan IŞİD’lilerin neden olduğu ileri sürülüyor. Bölge halkının anlatımına göre, IŞİD’lilerin bir araç ile Alevilerin yaşadığı dağ köylerine gelerek keşfe çıktığını haber alan HPG'liler bu kişileri engellemek üzere harekete geçti. Bir şekilde olaydan haberdar olan askerler de araziye çıkarak operasyon başlattı ve söz konusu çatışma meydana geldi. Her 3'ü de genç olan, sakal ve giyimleri ile dikkat çeken kişiler ise 34 plakalı Renault Clio marka araçlarıyla Kuyucak köyü yolundan Malatya-Adıyaman karayoluna inerek Adıyaman yönüne gitti.

FERHAT ÇELİK / DİHA