İSTANBUL- Emek ve Adalet Platformu, Taksim'de Ceylan Intercontinental, Divan Otel ve Hyatt Regency arasındaki Gezi Parkı çıkışında 'Protest iftar' sofrası kurdu.

"Açlıkta eşitlendiğimiz oruç günlerini, tokluk günlerimizi de kapsayacak şekilde genişletiyoruz. 'Tüketirken israf etme' demekle yetinmiyoruz, 'üretirken de paylaş' diyoruz" diyerek biraraya gelen Emek ve Adalet Platformu üyeleri, işverenlere "işçinden artırma, dişinden arttır" diye seslendi.

İftarın yapılacağı yerde, "İsyanbul için iftar vakti" , "Ağzınızın tadını bozmaya geldik", "Oruç Kapitalizmi, kapitalizm orucu bozar", "Otelde değil, önünde iftar" ve "İnsanlığa açız" şekline dövizler yer aldı.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yazar Murat Menteş, karikatürist Metin Üstündağ çeşitli sanatçıların da katıldığı iftarda Emek ve Adalet Platformu adına bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Lüks israf sofraları, emeklerimizden arta kalanlarla kurulur" ifadelerine yer verildi.

Eylemin amacı ise şu ifadelerle anlatıldı: "Oruç günlerinde uğultusunu duyduğumuz açlığın sesini, küresel yoksulluğun senfonisi ile birleştirmek için otel önlerine yer soframızı seriyoruz. Kibir kulelerinin dibine umut sofrasını ekiyoruz."

'İsraf'ın anlamını kavramamış olanların ise 'fitremi, zekatımı veriyorum, o halde istediğim lükse yönelebilirim' demeye devam edecekleri belirtilen açıklamada, şu sorular yöneltildi: "Asgari ücretin 658 lira olduğu bir ülkede, bu paranın üçte birini bir gecede iki kişilik bir iftar sofrasında harcamak reva mıdır? Yanında çalışan bir işçinin iftara ayırabildiği para ile iftar etmen gerekmez mi? Somali’de son 3 ayda 5 yaşından küçük 29 bin çocuk açlıktan ölmüşken orada kim bilir hangi dertlere şifa olabilecek miktarda parayı bir saatte yemek hak mıdır?"

İsrafta bulunan kişilerin patronlar, 'lüks iftar'ın hesabını ödeyenlerin de işçiler, işçinin gasp edilmiş hakkı olduğu belirtilen açıklamada, patronlara "Asgari ücretle işçi çalıştırmak, sigortasız işçi çalıştırmak, işçinin sigortasını maaşından az yatırmak, işçisini hor görmek, hak aramalarına, sendikalaşmalarına engel olmak Allah katında makbul müdür?" diye seslenildi.

Açıklamada, patronlara "İşçine karşı büyüklenme! O parayı lüks iftara vereceğine işçine ver! Üretirken eli sıkı olma, bölüş, paylaş" denildi.

İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise bir gazetecinin "gelmeniz çok ilginç" demesi üzerine "Doğrunun ilginci olur mu? İnsanların algısını o kadar tahrip ettiler ki doğru bir şey yapınca ilginç bir şey yapmışsın gibi oluyor" dedi.