Soner Aydın/ Demokrat Haber 

30 Ocak’tan bu yana Çukurova İnşaat Makinaları Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ÇİMSATAŞ) önünde grevde olan Birleşik Metal- İş 'e bağlı işçiler grev kararının ertelenmesi kararını protesto etmek için AKP Akdeniz İlçe binasına yürüdü. İşçilerin önü AKP İlçe binasına yakın bir mesafede Çevik Kuvvet ve TOMA tarafından kesildi.

‘İŞÇİLERE HER KESİMDEN DESTEK’


Tevfik Sırrı Gür Lisesi önünde bir araya gelen işçilere Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri, STK temsilcileri ve Büyükşehir Belediyesi tarafından işten çıkartılan ve uzun süreden eylemde olan Disk Genel-İş Sendikasına bağlı işçilerde destek verdi. Silifke Caddesi ve Hastane Caddesini trafiğe kapatarak yürüyüşe geçen işçiler “Ekmeğimizden elinizi çekin grev hakkımız engellenemez, Grevci Metal İşçiler” pankartı açtı. Yürüyüş boyunca sık sık “Yaşasın işçilerin birliği”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı atan işçilerin önü Zeytinlibahçe Caddesi üzerinde bulunan AKP Akdeniz İlçe binasına yaklaşık 50 metre kala çok sayıda çevik kuvvet polisi ve TOMA’lar tarafından kesildi.

‘BÖYLE HÜKÜMETE OY YOK’

AKP Akdeniz İlçe Binasının önüne gelen işçiler grev kararına yönelik Bakanlar Kurulu’nun aldığı erteletme kararını ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ‘nı (MESS) sert bir dille kınadı. Burada işçiler adına bir açıklama yapan Birleşik Metal İş Anadolu Şube Başkanı Rasim Gündal, Metal işçilerinin insanca bir yaşam sürmek ve insani koşullarda çalışmak için grev kararı aldıklarını söyledi. AKP’nin işçiden aldığı oylarla iktidar olduğunu kaydeden Gündal, “Oyu işçiden alacaksın ama onu daha da yoksul hale getireceksin. Öyle yağma yok. Böyle hükümete oy yok. Grevin ertelendiği gün fabrika kapısında bekleyen AKP’ye oy veren üyelerimiz, bir daha oy vermemeye yemin ettiler” dedi.

‘YOLUMUZDAN DÖNMEYECEĞİZ’

2 Şubat’ta Danıştay’a Bakan Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması talebiyle iptal başvurusu yaptıklarını hatırlatan ve bugün kitlesel olarak grev kararının ertelenmesi kararını protesto etmek için Danıştay’ın önünde olacaklarını vurgulayan Gündal, “25 yıldır hazırlandığımız grev bu ülkede 2 günde bitti. 2010'da denemesini yaptıktan 4 yıl sonra üyelerimizle mücadele ederek 29 Ocak'ta 22 iş yerinde greve çıktık. Maalesef Bakanlar Kurulu yine yönünü gösterdi, yine işverenlerden tarafa karar verdi. Grevimizi erteleyen Bakanlar Kurulunun gerekçesi 'Metal işçisi milli güvenliği tehdit ediyor.' Buna Türkiye'de kargalar güler. Metal işçisi milli güvenliği tehdit etmez. Hele hele bu saatten sonra hiç etmez. Metal işçisi tehdit etse işvereni tehdit eder. İktidar olan AKP'yi tehdit eder. Sendika olarak yolumuzdan dönmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

‘KARAR ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI’

Grev kararının erteletilmesi kararı ile ilgili kısa bir açıklama yapan Disk Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “AKP hükümetinin grev engelleme hakkı yoktur. AKP bu kararı ile sermayenin yandaşı olmuştur. Grev hakkı engellenemez. Bu karar uluslararası hukuka ve yasalara aykırı bir karardır” diye konuştu.

‘ERTELEME KARARI HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ’

Bakanlar Kurulu’nun almış olduğu erteleme kararı ile ilgili açıklamalarda bulunan Mersin Barosu Başkanı Av. Alpay Antmen, Grevin işçilerin, ekonomik yönden iş veren karşısında kullanabilecekleri en önemeli argüman olduğu kaydetti. “Pazar günü metal işçilerini ziyaret ettim ve işçileri son derece moralli, kararlı, inançlı ve ne istediğini bilen bir şekilde gördüm. Fazlada bir şey istemiyorlar sadece yasal haklarını istiyorlar” diyen Antmen şunları aktardı: “Grev işçinin devredilemez, engellenemez ve ertelenemez bir hakkıdır” diyen Antmen şunları söyledi: “Bu nedenle aslında grevin Bakanlar Kurulu tarafından ertelenmemesi lazım. Bakanlar Kurulu’nun grev erteleme yetkisi kanundan doğmakla birlikte kanuna uygun olsa da bu karar hukuka, hukukun temek İlkerline ve insan haklarına aykırı. 15 bin metal işçisi greve çıktı ve 2 gün sonra ise Bakanlar Kurulu milli güveliği tehdit ediyor gerekçesiyle grevi erteliyor. Ben bu grev erteletme kararının şartlarının da doğmadığını düşünüyorum. Ortada bir savaş hali, iç kargaşa hali yok. Mersinde ki fabrikada savunma sanayini etkileyecek bir üretim de yok. Metal işçileri Danıştay’a başvurdu. Danıştay Bakanlar kurulunun kararına yönelik yürütmeyi durdurma kararı alırsa grev devam edecek. İptal etmezse önce arabulucu, sonra hakem kararı ile bir ekonomik koşullarda mecburi sözleşme yapılacak. Bu iç barışı ne kadar etkiler onu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Tabi grev erteletme kararı işverenin pazarlık payını, elini güçlendirmek, işçinin işveren karşısında elini zayıflatmak için alınan karar. Siyasi iktidar istemediği hiçbir şeyin yapılmaması ya da o yönde bir kararın alınmaması için polisiye önlemler alıyor, yasaları kullanıyor. Bunun yanında yasal dayanağı yoksa hemen yeni yasalar çıkartıyor. Türkiye’nin bir totaliter rejime doğru sürüklendiği görüyoruz. Peki bundan sonra ne yapılmalı? Emek mücadelesi zorlu bir mücadele. Bundan sonra gelebilecek bir grev erteleme kararlarına karşı sendikalar oturup şapkalarını önünde koymalı ve gerekli argümanları geliştirmeli. Bütün bölgelerde birlikte hareket edilmeli.”