Tuzla Gemi Tersanesi’nde iş cinayetinde ölen arkadaşının ölümünden şirketin sorumlu olduğunu söyleyen Eyüp Ayan adlı işçi “ahlaksızlık” gerekçesiyle işten çıkarıldı. Direnişe geçen Ayan, patronun polis ile baskısına tepki gösterdi, tersanelerde biriken öfkeye dikkat çekti. 

Tuzla tersanelerindeki Tuzla Gemi’de Tamer Ceyhun adlı işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayeti sonrası arkadaşlarının aleyhine ifade vermedikleri gerekçesiyle işten atılan iki işçi direnişlerinin 6. gününde. Patron lehine ifade vermedikleri için “ahlaksızlık” ile suçlanan ve hakları verilmeden işten çıkarılan Eyüp Ayan direnişini sürdürürken, arkadaşının ölümünün ihmal nedeniyle olduğu yönünde ifade verdiği için işine son verilen Veysel Sargut direnişlerini sürdürüyor. İşçiler Tuzla Gemi’de örgütlü Türk-İş’e bağlı Dok Gemi-İş’in kendilerine sahip çıkmaması nedeniyle direnişlerini DİSK’e bağlı Limter-İş öncülüğünde devam ettiriyor.

HEM PATRON HEM POLİS BASKISI

İleri Haber’e konuşan 3,5 yıllık Tuzla Gemi işçisi Eyüp Ayan, arkadaşı Tamer’in ihmal sonucu değil kendi hatası sonucu öldüğü yönünde ifade vermediği için işten çıkarıldığını söyledi. Tersanedeki arkadaşlarının kendilerine destek olduğunu ancak işverenin işçileri engellemeye çalıştığını belirten Ayan, “‘Onlarla selamlaşmayın, merhabalaşmayın’ gibi tehditvari söylemlerde bulunuyorlar” dedi.

Direniş çadırına polislerin geldiğini ve Tuzla Gemi’nin haklarında suç duyurusunda bulunduğunu da aktaran Ayan, patronun kendilerinden ve direniş çadırından rahatsız olduğu gerekçesiyle şikayetçi olduğunu söyledi, “Biz davamızda haklıyız. Haklı davamızı da sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

‘TERSANELERDE ÖFKE BİRİKİYOR’


Tamer Ceyhun cinayetinin üstünün örtülemeyeceğini belirten Ayan, “Arkadaşım sirenler çalışmadığı için vinç kazasında öldü. Ben de gemide bunu beyan ettim. Arkadaşımın yanında durduğum için onlara göre ahlaksız sayıldım” dedi.

Tersane işçileri arasındaki rahatsızlıktan da söz eden Ayan, işçiler arasında öfkenin biriktiğini, bu huzursuzluğun dayanışmayla geliştirilmesi gerektiğini ifade etti ve mücadelesini Limter-İş ile sürdüreceğini dile getirdi.

(sendika.org)