Erzurum'un Aşkale ilçesinde bulunan TOKİ konutlarında çalışan aralarında Van, Ağrı ve Diyarbakır nüfusuna kayıtlı yaklaşık 50 işçi, dün akşam ırkçı grupların saldırısına uğradı. Saatlerce süren saldırıya polisin 'ilk başta' müdahale etmediği iddia edilirken, işçiler de olayın büyümesinde polislerin rolüne dikkat çekti. İlçede saldırıya uğrayan işçiler ise sabahın ilk ışıkları ile ilçeyi terk etmek zorunda kaldı.

ANAAKIM MEDYANIN MANİPÜLASYONU

Anaakım medyanın "Erzurum'da PKK yüzüğü gerilimi" başlığıyla servis ettiği bir haber Erzurum'daki ırkçı saldırıyı tetiklerken, olay medyanın servis ettiği haberlerin aksine 3 Kürt işçinin akşam saatlerine doğru ilçe merkezinde bir esnaftan alışveriş yaparken, bir işçinin parmağındaki HDP amblemli bir yüzüğü gören esnaf ile işçiler arasında çıkan tartışma nedeniyle başladı.

DİHA'nın haberine göre, tartışmanın büyümesi üzerine esnaf ve orada bulunanlar, işçilere saldırdı. İşçiler linç edilmekten son anda kurtularak, çalıştıkları şantiyeye geri döndü. İşçilerin peşini bırakmayan ve işçileri takip eden ırkçı grup, şantiyeyi basarak taşlarla ve ırkçı sloganlarla işçilere saldırı girişiminde bulundu.

Olayın duyulması ile birlikte sayıları binleri bulan saldırganlar, işçilerin bulunduğu şantiyeye geldi; burada ırkçı sloganlar atarak, şantiyeyi taşlamaya devam etti. Bunun üzerine işçiler olay yerine polisi çağırdı.

'3-4 polisin geldiği' olay yerinde polislerin ırkçı gruba müdahale etmesi beklenirken, olayı sadece izlemekle yetindiği aktarıldı. Polisin müdahalede bulunmadığı saldırı saatlerce devam etti. Gece saatlerinde grup dağıldıktan sonra 50 işçi sabaha doğru bindirildikleri minibüslerle ilçeden çıkarıldı.

İŞÇİLERDEN BAHADIR ANLATTI: İŞÇİLERİN TAMAMI ÖLDÜRÜLMEK İSTENDİ

Olayın neden meydana geldiğini anlatan işçilerden Welat Bahadır, olayın alışveriş yaptıkları bir esnafın yüzükte bulunan HDP amblemini bahane etmesiyle meydana geldiğini ifade etti. Ana akım medyada çıkan yalan haberlerin amacının ise olayı daha da büyüterek, büyük bir katliamın meydana gelmesi olduğunu söyleyen Bahadır, planlı ve organizeli bir şekilde işçilerin tamamının öldürülmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

'POLİS İLK BAŞTA MÜDAHALEDE BULUNMADI'

Şantiyede yaşadıkları zor anları da anlatan Bahadır, can güvenliklerinin olmadığını belirterek, polisin ilk başta grubu dağıtmak için bir müdahale girişiminde bulunmadığını söyledi. Bahadır, "Can güvenliğimiz yoktu hepimiz öldürme amaçlı gelmişlerdi. Polis ilk başta müdahale etmedi eğer gruba müdahale etselerdi grup dağıla bilirdi. Ama grup giderek kalabalıklaştı. Gece saat 02.00 sıralarında polis grubu dağıttı ve biz de ancak öyle çıkabildik. Ardından arkadaşlarla konuşup can güvenliğimiz olmadığı için ilçeyi terk etmek zorunda kaldık. Tüm işçiler memleketlerine gönderildi. Biz de şuanda yoldayız" dedi.