Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan ve 1994 yılında son bulan Karabağ Savaşı yıllarında Karabağ'ın Hocalı kasabasında yaşananların yıldönümünü bahane eden aşırılık yanlısı provakatif grupların dün İstanbul'da düzenlediği şoven gösteriler, Ermeni ve Kürt halklarına yönelik ırkçı ve ayrımcı söylemlere sahne oldu. 

İstanbul Galatasaray Meydanı'nda yapılan gösteride, Hrant Dink suikastının tetikçisi Ogün Samast'ı öven sloganlar atılırken, "Genç Atsızlar" isimli bir grubun Ermenilere yönelik nefret söylemi içeren afişleri farklı şehirlere astığı görüldü.

YİNE HOCALI'YI KULLANDILAR 

Bolu ve Kocaeli gibi İstanbul çevresindeki kentlerin valilikleri önünden kaldırılan otobüslerle Kadıköy'e gelen göstericiler, Hocalı bahanesiyle düzenlenen gösteride, Ege Üniversitesi'nde çıkan kavgada arkadaşları tarafından öldürüldüğü iddia edilen ülkü ocakları temsilcisi Fırat Çakıroğlu'nun resimlerini taşıyarak Kürt halkı aleyhine sloganlar attı. Polis HDP ilçe binasının bulunduğu sokağın girişinde yoğun güvenlik önlemi alırken, gösteri olaysız bir şekilde sona erdi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD), Kadıköy'de yapılacağı duyurulan gösteri hakkında İstanbul Valiliği'ne müracaat ederek önlem alınmasını talep etmiş, Valilik kaynakları 22 Şubat'ta Kadıköy'de gösteri veya yürüyüş izni için kendilerine herhangi bir başvuru olmadığını belirterek, gösterinin "izinsiz" olduğunu kaydetmişti.

İHD'nin başvurusunu yazılı olarak yanıtlayan İstanbul Valiliği, dün Kadıköy'de yapılan gösteri hakkında izin alındığına dair iddiaları kesin bir dille yalanlamıştı. Gösteri vesilesiyle Söğütlüçeşme'deki belediye binası çevresi ile Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü çevresine aşırılık yanlısı gruplar tarafından Hocalı afişleri asılırken, gösteriye resmi bir yetkili veya bir hükümet temsilcisinin katılmaması ise dikkat çekti. 

Milliyetçi Türkiye Partisi ve Turan Ocakları'nın Beyoğlu Galatasaray'da düzenlediği gösteride, aynı saatlerde "iç güvenlik" yasasını protesto eden KESK üyeleriyle gerginlik yaşandı. Hocalı bahanesiyle bir araya gelen grubun bir kısmı, Hrant Dink suikastının tetikçisi Ogün Samast lehine de slogan attı. 

ETNİK TEMİZLİĞİ İTİRAF ETTİLER

"Genç Atsızlar" isimli bir grup ise Muğla, Manisa ve Ordu gibi şehirlerde Ermenilere yönelik nefret söylemi içeren afişler hazırlayıp astı.  

"Yurdumuzun Ermenilerden temizlenişinin 100. yıldönümü kutlu olsun. Şanlı atalarımızla gurur duyuyoruz" yazılı pankartlar, bir çok sosyal medya kullanıcısı tarafından 1915'te uygulanan etnik temizliğin ve Ermeni Soykırımı'nın itirafı olarak yorumlandı.




Resmi devlet kuruluşlarının önüne asılan ve halkın bir kesimine karşı şiddete varma potansiyeli taşıyan, düşmanlığı kışkırtıcı ve nefret söylemi içeren afişlerin müdahale edilmeksizin uzun süre yerlerinde kalması ve işlem yapılmaması dikkat çekti.




Muğla'ya asılan afişin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü önünde bulunduğu iddiası sosyal medyada eleştirilere neden oldu.  Agos'un haberine göre, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nden bir yetkili konuya ilişkin yaptığı açıklamada, afişin müdürlük binasından görülemeyecek bir uzaklığa asıldığını savundu ve "Sorumlu bazı vatandaşlar afişi oradan kaldırdı" ifadelerini kullandı. Grup, ırkçı afişlerini Ordu ve Manisa'ya da astı.