İran, bir Türk savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından sorunun çözülmesi için Türkiye ve Suriye’ye “soğukkanlı olun” çağrısında bulundu.

 

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, konu ile ilgili Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile Cumartesi gecesi yaptığı telefon görüşmesinde, her iki ülkeden konuya sabırlı ve soğukkanlı yaklaşmalarını isterken meselenin barışçıl yöntemlerle çözülmesini talep eti. İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Salihi, bölgede istikrar ve huzurunun korunmasını için sorunun diyalog ve hoşgörü çerçevesinde ele alınmasını umut etti” ifadesine yer verildi.

 

NATO'YA OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI ÇAĞRISI

Türkiye üyesi olduğu NATO'dan daimi temsilciler düzeyinde toplantı talep etti.

 

Salı günü Brüksel'deki NATO Karargahında gerçekleşmesi beklenen toplantıda olayın teknik ayrıntıları diğer üye ülkelerle aktarılacak.

 

Türkiye'nin tezleri NATO üyeleri ile paylaşılacağı toplantıda Türkiye'yi NATO Büyükelçisi Haydar Berk'in temsil etmesi bekleniyor.

 

Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in bir açıklama yaparak NATO'nun tepkisini ortaya koyması bekleniyor.

 

Türkiye'nin bu toplantı talebi NATO'nun kurucu Washington anlaşmasının 4. maddesi kapsamında gerçekleşti.

 

4. maddeye göre, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliği tehdit edilen üye ülkeler, İttifak içinde danışma sürecini başlatabiliyor.