İşadamı Reza Zarrab İran-Azerbaycan kamu ihalelerinde yolsuzluk iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 52 kişinin arasında yer aldı.

Gündeme bomba gibi düşen operasyon yabancı basında da büyük yankı uyandırdı. Todays Zaman'ın haberine göre ortada 87 milyar Euro'luk şüpheli para transferi var.

Bu iddialara haberinde yer veren Todays Zaman'ın haberi ise şöyle:

"İran-Azeri İşadamı Reza Zarrab, İstanbul'da salı günü (dün) düzenlenen 'Rüşvet ve Yolsuzluk' operasyonu kapsamında gözaltına alındı. Zarrab, bağlantılı olduğu kamu ihalelerine rüşvet karıştırma ve İran'dan 87 milyar Euro'luk düzensiz para işlemi gerçekleştirmekle suçlanıyor.

İşadamı Zarrab'ın uzun vadeli mali yolsuzluk yaptığı iddia ediliyor. Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne Zarrab'ın şirketlerinin herhangi bir fiili harekette bulunmadığını ancak milyonlarca Euro tutarında para transferi yapıldığının ve bununda yurtdışından belgelendiğini gösteren bir rapor sundu.

Konuyla ilgili baş harfleri A.M. olan bir muhbir ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı müfettişleri Türkiye'de kurulan üç hayali şirketin faaliyetlerini ve hesaplarını incelemiş, bunun sonunda da büyük paraların yasa dışı şekilde transfer edildiğini saptamıştır. Bu muhbir tarafından sağlanan belgeler, hayali kurulan bu şirketlerin hesaplarının 'Bank Mellat' tarafından aklandığını ve 2009 ile 2012 arasında para miktarının şaşırtıcı derece 87 milyar Euro'ya ulaştığını göstermiş.

Ayrıca müfettişler bu şirketlerin banka kayıtlarını derinlemesine analiz etmek için özel bir komisyon kurmuş ve soruşturma birimi tarafından ek bir çalışma ile işadamları Adem Gelgeç ve Vidadi Bedalov tarafından kurulan şirketlerin kara para aklama dahil toplamda 11 tane olduğunu ortaya çıkarmış. 25 Şubat 2013 tarihinde Gelgeç, müfettişler tarafından sorgulandığı ve o sorgulama sonunda transferleri İran'dan yaptığını ve şirketlerin aslında para transferlerinde köprü olarak hizmet edilmesi için kurulmuş olduğunu itiraf etmiş.

Gelgeç açıklamasında, "Ben İnci Kuyumculuk Dış Ticaret Ltd. Şti. takı şirketinde yönetici pozisyonunda bulunuyordum. Bildiğim kadarıyla bazı işlemler Ertuğrul Bozdoğan, Turgut Happani ve Mete Alagöz gibi insanların bulunduğu heyet yetkisiyle yapılmıştır." ifadelerini kullanmış.

Zanlı yaptığı açıklamada işlemler için direktiflerin İran ve Azerbaycan'dan geldiğini ancak bu emirlerin kim tarafından verildiğini söylememiştir. Ancak daha sonra yapılan araştırmalarda bu şirketlerin Zerrab kökenli olduğu ortaya çıkmıştır.

Kara para aklamaya karşı başlatılan operasyonun asıl başlangıcı 14 Aralık 2011 tarihinde Rusya'nın Vnukovo Havaalanı'nda üç Azerbaycanlı ve bir İranlı'nın yanlarında 4 milyon Euro nakit para ve 14.500.000 Doların ele geçirilmesine kadar uzanmaktadır.

Bunun üzerine Rusya Federal Gümrük Bürosu, kuryelerin isimlerini bildirip, ilgili para transferlerinin araştırılmasını talep etmiştir. Sorgulama sonunda bir döviz bürosunun sahibi ve onun çalışanları dahil 14 kişi, gözaltına alınmıştır.

Dada sonra araştırma daha da derinleşti. Maliye Bakanlığı müfettişleri Gelgeç ve Badalov'a ait Kıymetli Maden Ticaret Şirketleri ile Aktif Bank, Deniz Bank, Kuveyt Türk ve Garanti Bankası gibi Türk bankalarının aracılığıyla para transferi gerçekleştirilen hesap sahiplerini tespit etti ve bu liste toplam 420 sayfayı buldu.

Araştırmalar sonrasında ortaya çıkan tablo, bu şirketlerin günde ortalama 5 milyon Euro gönderdiği ve bu transferlere karşılık hiç bir ticari işlem yapılmamış olması oldu. Bu transfer işlemleri tek taraflı olarak gerçekleşmiş."