İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzeleri talep etmesinin Suriye'deki sorunların çözümüne yardım etmeyeceğini belirtti.

İran Radyo Televizyon Kurumu'nun (IRIB) haberine göre Mihmanperest, Türkiye'nin yoğun çatışmaların yaşandığı Suriye'den kaynaklanan tehdide karşı NATO'dan Patriot füzeleri talep etmesini değerlendirerek, "Bu konu, Suriye'deki sorunu halletmeye yardım etmeyeceği gibi, sorunun daha da zorlaşması ve karmaşık hale gelmesine yol açabilir" ifadesini kullandı.

Mihmanperest, bütün ülkelerin özellikle de Suriye'deki gelişmelerde etkili olanların, bölgedeki sorunlara siyasi çözümler aramalarının daha uygun olduğunu dile getirdi.

İranlı sözcü, Batı ülkelerinin bölgedeki gelişmeler konusundaki önceliklerinin İsrail'in güvenliği olduğunu görüşünü dile getirdi.

NATO'DAN RUSYA'NIN 'PATRİOT' TEPKİSİNE AÇIKLAMASI

Rusya, Suriye sınırına Patriot füzesi yerleştirilmesi için NATO’ya başvuran Türkiye’yi uyarmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, "Türkiye-Suriye sınırının silahlandırılması tabii ki, endişe edilmesi gereken bir durum" demişti.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen ise, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'a Türkiye'nin Patriot talebi hakkında bilgi verdi. Rasmussen, "Füzeler savunma amaçlı" dedi.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Lavrov'la telefon görüşmesi yapan Rasmussen'in şeffaflık adına, İttifak'ın pozisyonunu anlattığını ve Patriot füzelerinin sadece savunma amaçlı olduğunu belirttiğini aktardı.

Lavrov, bugün yaptığı bir açıklamada, "Patriot füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesinin bölgenin daha fazla istikrarsızlaşmasına neden olacağını" savunmuştu.

ŞAM: TÜRKİYE'NİN TALEBİ PROVOKASYON

Şam yönetiminden yapılan bir açıklamada ise Türkiye'nin talebinin provokasyon olduğu belirtildi.

Öte yandan Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Türkiye'nin sınıra Patriot füzeleri talebinin yeni bir provokasyon olduğunu söyledi. Suriye devlet televizyonunda yayınlanan haberde, açıklamayı yapan Suriyeli yetkilinin ismi ise, verilmedi.

DAVUTOĞLU: RUSYA KAYGILANMASIN

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, Patriot füze sisteminin savunma amaçlı olduğunu vurgulamıştı. (cnn/ntvmsnbc)