Irak polisi Musul'da IŞİD esaretinden kurtardığı 13 yaşındaki Ezidî çocuğu, 20 bin dolar karşılığında ailesine verdi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Nazım Daştan ve Selami Aslan'ın haberine göre IŞİD'in esir aldığı binlerce Ezidî kadın ve çocuğun akıbeti hala bilinmiyor. Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) Kuzey Suriye’de IŞİD'e yönelik gerçekleştirdiği operasyonlarda yüzlercesi esaretten kurtarılsa da, farklı kentlere götürülen Ezidîler hakkında hala bir bilgi yok.

Öte taraftan esir alınan Ezidî kadın ve çocuklar üzerinden Şengal, Musul ve Suriye’yi kapsayan bir 'ticaret ağı'nın oluşturulduğu, IŞİD'in esirleri aracılar eli ile 20 bin dolara akrabalarına sattığı ifade edildi. 

Ticaretin IŞİD'in gerilemesi ile başladığı ifade edilirken, bu işi Şengal, Musul ve Suriye’de yapan aracılar olduğu belirtiliyor. Bunların, IŞİD'in elinde bulunan esirleri para karşılığı tekrar ailelerine sattığı dile getiriliyor. Kaçan kimi IŞİD üyelerinin ellerindeki esirleri para karşılığında başkalarına 'sattığı', onların da aracılar tarafından ailelerine satıldığı belirtilirken, bu ağa kimi Ezidîlerin de bulaştığı ileri sürülüyor.
 
MUSUL’DA ORTAYA ÇIKTI
 
Mezopotamya Ajansı’nın (MA) ulaştığı bir fotoğraf, Musul’da Irak polisinin de işin içinde olduğunu gösteriyor. Telefon ile çekilen fotoğrafta bir Irak polisi ve IŞİD’in esir aldığı 13 yaşındaki bir Ezidî kız çocuğu bulunuyor.

Kimlik bilgilerinin paylaşılmaması talep edilen küçük kız, daha önce Musul’da bulunan köle pazarlarında satılmış. Musul’un DAİŞ’ten temizlenmesi ile Irak güçlerinin eline düşen küçük kız, ailesine 20 bin dolar karşılığında 'satılmış'. Irak’ta 10 bin dolar için “defter” deniliyor. Aile, kızlarını 2 deftere (20 bin dolar) aldığını belirtiyor. Aile, kızlarının Irak polisinin elinde olmasını da bir Ezidî simsar aracılığı ile öğrendiklerini ifade ediyor.