Irak merkezi hükümeti, Türkiye'den çekilen PKK'lilerin Irak topraklarına girmesine karşı olduklarını açıkladı.

Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'ülkedeki emniyet ve istikrarın bozulması tehlikesi' gerekçe gösterilerek, Türkiye'den çekilen PKK gerillalarının Irak topraklarına girmesinin mümkün olmadığı söylendi.

"Irak hükümeti, Türkiye'deki Kürt sorununun siyasi ve barışçıl yollarla çözümü konusundaki çabaları takdirle karşılıyor" ifadelerine yer verilen açıklamada, "Bununla birlikte, Irak'ın egemenliği, toplum güvenliğinin ve istikrarının sağlanması ve başka ülkelerin iç işlerine karışmama ilkeleri gereğince, Irak hükümeti PKK'lilerin Irak topraklarına girmesini kabul etmiyor" denildi.

Açıklamada ayrıca, silahlı grupların Irak'a girmesinin bölge ülkelerinin de güvenlik ve istikrarını tehlikeye sokacağı öne sürülerek, Irak hükümetinin tutumunun uluslararası hukuk ilkelerine ve Irak anayasasına dayandığı belirtildi.

IRAK FEDERE KÜRDİSTAN YÖNETİMİ 'HER TÜRLÜ YARDIMA HAZIRIZ' DEMİŞTİ

Irak Federe Kürdistan Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ise daha önce yaptığı açıklamada, süreci olumlu karşıladıklarını ve "sürecin iyi bir şekilde sonuçlanması için ellerinden gelen bütün yardımları yapmaya hazır olduklarını" açıklamıştı.