STRASBOURG /ANF

Avrupa Parlamentosu’nda görüşmelerde bulunan Avrupa’daki Türkiyeli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Interpol ile Ankara arasındaki ittifakın siyasi muhalif kesimleri içine alarak mağduriyete yol açtığı ve hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

WEM-DA, Fair Trials International ve Avrupa Sürgünler Meclisi temsilcilerinin içinde yer aldığı heyet Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komisyonu başkanı Barbara Lochbihler ile bir araya geldi. Görüşmede Interpol’ün yıllardır hukuk dışı yollardan siyasi muhalif kesimleri hedefleyerek mağduriyetlere yol açtığı belirtildi.

Başta Almanya olmak üzere Fransa, İngiltere, Belçika gibi ülkelerden katılımcıların da hazır bulunduğu görüşmelerde WEM-DA adına hazırlanmış bir dosya AP üyelerine sunuldu. İngiltere'den Fair Trials International  ve Avrupa Sürgünler Meclisi temsilcileri de inisiyatife destek vererek AP’de görüşmeler yapan heyet içerisinde yer aldı.

Görüşmeler ile ilgili ANF’ye açıklamalarda bulunan Ali Çağlayan “AP İnsan Hakları  Komisyonu Başkanı ile yaptığımız görüşmede Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan politik sığınmacıların sorunlarını, özellikle de haklarında Türkiye’nin İnterpol araması talebi olan arkadaşlarımızın yaşadığı ciddi problemleri ve çözüm önerilerimizi dile getiren bir görüşme gerçekleştirdik“ dedi.

INTERPOL MUALİFLERE YÖNELİYOR

Heyet adına yapılan açıklamada ise sığınma hakkı tanıyan ülkelerin politik sığınmacılara İnterpol araması konusunda bilgi vermesi, uyarması talebi iletildi.

Avrupa ülkelerinden birinin politik sığınma hakkı tanıdığı kişileri bir başka Avrupa ülkesinin Ankara’nın direktifleri ile İnterpol aramasına tabi tuttuğu, başka bir Avrupa ülkesine geçişinde İnterpol araması gerekçesiyle tutuklanma tehlikesinin bulunduğu ve son yıllarda bu nedenle tutuklanmaların arttığını örnekleriyle aktardıkları ifade edildi.

Bu durumun Cenevre sığınmacı haklarının ve temel bir insan hakkı olan seyahat hakkının kısıtlanması olduğunu dile getirildi. AB üyesi bir ülke tarafından iltica hakkı kabul edilmiş bir bireyin tüm AB ülkelerinde aynı hakka sahip olması talebimi iletildi. Bu noktada yasal çalışmaların sürece yayılması nedeniyle çözüm noktasında önerilerden biri olarak İnterpol nedeniyle bir tutuklama olduğunda, tutuklanan kişinin, dilini, bürokrasisini bilmediği bir ülkede mağdur edilmeyerek 24 saat içerisinde sığınma aldığı ülkeye iade edilmesi talebi iletildi. AP İnsan Hakları Komisyonu Başkanı tarafından bu öneri dikkate alınarak bu konuda çalışma yapılabileceği söylendi.

ÖZEL BİR ALT KOMİSYON

Görüşmeye Fair Trials Internatıonal adına katılan temsilci ise bu konuda AP İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde özellikle İnterpol araması nedeniyle yaşanan ihlalleri incelemek için bir alt komisyon oluşturulması, bu komisyonun bu konuda çalışma yürüten sivil toplum örgütleriyle koordineli çalışması önerisinde bulunduklarını söyledi. Heyette yer alan katılımcı kurumlar konuya dair Avrupa çapında bir hukuksal çalışma yapılmasına ihtiyaç olduğu ve çalışmalarını, AB üyesi ülke parlamentoları ve içişleri bakanlıkları nezdinde girişimlerde bulunulmasını kapsayan bir çalışmayı önlerine hedef olarak koydukları dile getirdi.