Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Diyarbakır’da polis şiddetini görüntülerken geçen hafta tutuklanan, ABD merkezli VICE News haber kuruluşunda görevli, iki İngiltere vatandaşı ve bir Iraklı tercüman hakkında resmi açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında, Türkiyeli yetkilileri insan hakları çerçevesinde görev yapmaya çağırdı.

Tutuklanan gazeteciler hakkında endişe duyulduğunu belirten Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İngiltere, uluslararası sözleşmeler çerçevesinde Türkiye’den ifade özgürlüğüne karşı yükümlülüklerini yerine getirmesini beklemektedir. İfade özgürlüğü ve basına sınırlama getirilmeden faaliyet imkânı sağlamak, her demokratik toplumda olması gereken temel unsurlar arasında yer almaktadır.

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde imzası olan ülkeler arasındadır. Türkiyeli yetkililerin, anlaşmalar kapsamındaki yükümlülükleri benimsemiş bir tavır sergilemesini bekliyoruz.”

GAZETECİLER SERBEST BIRAKILDI

Bakanlığın devreye girmesinin ardından, İngiliz gazeteciler Jake Hanrahan ve Philip John Pendlebury ile Iraklı tercümanları için yapılan tutukluluğa itiraz dilekçesi değerlendirildi.

İtirazı değerlendiren Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hâkimliği iki İngiliz gazetecinin tahliyesine karar verdi.

Hâkimlik, tercüman Muhammed İsmail Resul’un ise elde edilen dijital veriler tam incelenemediği için tutukluluk halinin devamına karar verdi. Reuters’a bilgi veren bir hükümet kaynağı, “Iraklı mihmandarın tutukluluk hali devam ediyor onunla ilgili İslam Devleti ve terör bağlantısı şüphesi bulunuyor ama iki Vice News muhabiri serbest bırakıldı” dedi.

POLİSİN SALDIRISINI GÖRÜNTÜLEDİLER “IŞİD ÜYESİ” DAMGASI YEDİLER

Diyarbakır’da 27 Ağustos Perşembe günü gözaltına alınan İngiliz gazeteciler Jake Hanrahan ve Philip John Pendlebury ile tercümanları Muhammed İsmail Resul, dört gün gözaltında tutulduktan sonra Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklanmıştı.

Bölgedeki gelişmeleri aktarmak üzere Diyarbakır’a gelen İngiliz gazeteciler, hükümetten gerekli izinleri almadan görüntü çekmek ve “silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasıyla suçlandı.

Tutuklanma kararının açıklanmasından ardından BBC’ye konuşan avukat Ahmet Ay, basında gazeteciler hakkında “IŞİD üyeliği” gibi bir iddianın dolaştığını ama bunun gerçek dışı olduğunu söyledi. Avukat Ay, “Savcılığın iddianamesinde böyle bir şey yok. Tutuklama sebebi gazetecilik çerçevesinde. Herhangi bir örgütten bağımsız yani” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’de tutuklanan VICE News çalışanı üç gazeteci hakkında bugün bir açıklama yayımladı. Açıklamada, gazetecilerin polis ile PKK yanlısı gençler arasında şehirde yaşanan çatışmaları kaydederken gözaltına alındığı belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye yetkilisi Andrew Gardner, “Bu, Türkiye yetkililerin rahatsız edici hikâyelerin haberleştirilmesini engellemek için uyguladıkları yöntemlerin bir başka örneğidir” dedi.

Gazetecilerin önemli güncel olayları haberleştirmesinin tamamen meşru olduğunu hatırlatan Gardner, tutuklanan gazetecilere yöneltilen “IŞİD’e yardım etme” suçlamasının dayanaksız, ölçüsüz ve tuhaf olduğunu belirtti.

“YASALAR SUİSTİMAL EDİLİYOR, GAZETECİLER HEDEF ALINIYOR”

Af Örgütü açıklamasında, Türkiye’nin muhalefeti bastırmak için sık sık gazetecileri hedef alarak “terörle mücadele” kanunlarını istismar ettiğine dair sıkıntı verici bir sicili olduğuna dikkat çekti.

Açıklamada, Diyarbakır’da çalışan uluslararası bir gazeteci olan Frederike Geerdink’in, bu yılın başında “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla suçlanarak temelsiz bir davada yargılandığı ve Nisan ayında beraat ettirilen Geerdink’in davasının hâlâ Yargıtay’da bekletildiği hatırlatıldı.

Af Örgütü açıklamasında, Türkiye’de gazetecilerin 20 Temmuz 2015’den bu yana üç yıllık ateşkesi ve kırılgan barış sürecini sona erdiren, güvenlik güçleri ile PKK arasındaki şiddetin artmasıyla birlikte, görüntü kaydı alma veya haber yapma sırasında artan zorluklarla karşı karşıya olduğunu kaydetti.