İngiltere Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'nden Türkiye hakkında hazırlanan bir raporda, adil, özgür ve inandırıcı bir referandum sürecinin olmadığına dikkat çekilerek, “Türkiye'nin sınırlarını da aşan bir felaket getirme potansiyeli taşıyor” cümlelerine yer verildi. 

Avrupa Ülkeleri ile referandum krizi yaşayan Türkiye hakkında bir raporda İngiltere Parlamentosu tarafından hazırlandı. Parlamento Dış İlişkiler Komitesi’nden hazırlana ve başkana sunulan raporda, Ankara’ya uyarıda bulunuluyor. Komitenin raporunda, “Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ticareti gözeten iyi ilişkilerin İngiltere’nin insan hakları açısından imajını zedeleyeceği” uyarısı dikkat çekti. 

‘15 TEMMUZ BAHANE OLARAK KULLANILIYOR’

Raporda, başkanlık sistemi öngören anayasa referandumu da sorgulanıyor. Duvar’ın geçtiği haberde, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ın Türkiye ziyaretiyle eş zamanlı açıklanması dikkat çeken raporun ayrıntıları şöyle:

“* Hükümeti eleştiren medya, muhalefet vekilleri ve sivil toplum kuruluşları susturulurken veya kapatılırken, adil, özgür ve inandırıcı bir referandum öngörmek zor.

* OHAL’in sağladığı yetkilerin belli belirsiz bir terör tanımı, itaatkâr bir medya ve politize olmuş bir yargıyla bileşimi, hükümetin somut olmayan kanıtlar veya yorumlara dayanarak geniş bir yelpazedeki muhalefeti susturmasının önünü açtı. 

* Türkiye’de alternatif anlatılar konusunda temel bir hoşgörüsüzlük var. Hükümet, hassas konulara dair kendisinin izin verdiği söylemle çelişen kişileri bastırıyor, itibarsızlaştırıyor veya cezalandırıyor. 

* İngiltere’nin Türkiye’yle stratejik bir ilişki kurmak için insan hakları konusundaki endişelerini geri plana attı. 

‘ENDİŞE YARATAN ÜLKE’ 

İngiliz Dışişleri’nin Türkiye’yi insan hakları açısından endişe yaratan ülkeler listesine alması istendiği raporda, “Türk halkına nasıl oy vereceklerini söylemenin İngiltere’nin işi olmadığı ancak yanlış tercihlerin Türkiye’nin sınırlarını da aşan bir felaket getirme potansiyeli taşıyacağı” ifadesine yer verildi.