İngiliz gazetesi The Independent, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın davasına ilişkin bir makale yayımladı. Ülkenin önde gelen insan hakları avukatlarından Stephen Knigt'ın imzasını taşıyan makalede "PKK, Demirtaş sadece beş yaşındayken kuruldu" denilerek, eski HDP eş genel başkanı hakkındaki suçlamalar eleştirildi.

İngiltere’nin tanınmış insan hakları avukatlarından Stephen Knight, HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın duruşmasına ilişkin izlenimlerini The Independent gazetesi için kaleme aldı. Son duruşma için Ankara’ya gelen ancak içeri alınmayan Knight, Türkiye’ye hukukun üstünlüğü konusunda eleştiriler getirdi.

‘BEŞ YAŞINDA MI ÖRGÜT KURDU?’

Demirtaş için “Davası başlamadan önce, hakkındaki suçlamaların ayrıntısı bilinmiyordu çünkü savcılık tarafından mühürlü tutulmuştu” diyen Knight, şöyle devam etti: “Hakkındaki suçlamalar arasında, bir terör örgütünü, Türkiye içinde Kürt otonomisi için yıllardır savaşan PKK’yi kurmak da bulunuyor. Fakat PKK, Demirtaş sadece beş yaşındayken kuruldu. Aleyhindeki kanıtlar ise kamuoyu önünde yaptığı konuşmalara, medyaya verdiği röportajlara ve hatta Nevruz kutlamalarına katılmasına dayandırılıyor.”

Demirtaş hakkında 142 yıl hapis cezası istendiğine dikkat çeken Knight, şu gözlemleri paylaştı: “Demirtaş’ın savunma ekibi mahkemede, müvekkillerinin mevcut ortamda hukuki değil, siyasi bir yargılamayla karşı karşıya olduğunu bildiklerini söyledi. Demirtaş kendisi adına iki gün boyunca konuştu; hakkındaki suçlamaların absürdlüğüne dikkat çekip davanın siyasi içeriğini ortaya döktü. Avukatları da kendisinin hâlâ dokunulmazlığı olduğunu ve bu nedenle, dokunulmazlığı kaldırılmadan yasal bir şekilde hakkında dava açılamayacağına dikkat çekti. Fakat savunma, sistemin sorunlu olduğunu kabul ediyor ve suçlamaların zayıflığına rağmen, yargıçların Erdoğan’ın isteklerini yerine getirmemesi halinde karşı karşıya kalacağı tehditler nedeniyle bir ceza çıkmasına kesin gözüyle bakıyor.”

‘ULUSLARARASI HUKUK İHLAL EDİLDİ’

Yabancı gözlemcilerin tamamının duruşmaya girmesinin engellendiğini belirten Knight, “Hem Türk hukuku, hem de uluslararası hukuk, duruşmaların kamuya açık olması gerektiği konusunda net. Fakat sadece Türk avukatlara giriş izni verildi. Duruşma, Ankara’nın epey dışındaki yüksek güvenlikli bir hapishanede, özel olarak inşa edilmiş bir binada yapıldı. Etraf silahlı polis, beş tazyikli su fışkırtma aracı [TOMA] ve gözlemcileri korkutmaları için teşvik edilen AKP üyeleri için ayrılmış alanlarla çevriliydi” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Gazete Duvar