Independent gazetesi için bir makale kaleme alan Patrick Cockburn, Suriye'deki mezhepler çatışmasının Türkiye'de siyasi hayatı etkilemeye başladığını yazdı.

Türkiye hükümetinin Suriye'deki iç savaşta Sünni Müslümanlara destek verdiğini söyleyen Cockburn, bu durum karşısında Alevilerin "korku içinde yaşadığını" söylüyor.

'ALEVİLER TÜRKİYE'DE KENDİNİ TEHDİT ALTINDA HİSSEDİYOR'

Cockburn, İstanbul'da kendisine konuşan Alevi Nevzat Altun'un "İnsanlar, Suriye'ye şeriatın gelmesi durumunda aynısının Türkiye'de de yaşanabileceğinden korkuyor." dediğini aktardığı yazısında, Türkiye'deki Alevilerin Suriye'de Beşar Esad hükümetinin devrilmesine hükümetin verdiği desteğe karşı çıktığına dikkat çekti.

Cockburn, kendisine konuşan ekonomi uzmanı Atilla Yeşilada'nın "Erdoğan'ın Suriye'deki Alevilere karşı sarf ettiği her sözde Türkiye'deki Alevilere yöneltilen mezhepsel imalar var." dediğini de aktardı.

Cockburn makalesinde Suriye'deki iç savaştan kaçan Alevilerin kendilerini Türkiye'de de tehdit altında hissettiğini ve Sünni olmadıklarının ortaya çıkması durumunda Özgür Suriye Ordusu üyelerinin gelebilecek olası bir saldırıdan dolayı hükümetin mülteci kamplarına gitmediklerini aktardı.

'GEZİ PROTESTOLARINDA HAYATINI KAYBEDEN 5 KİŞİ ALEVİ'

Independent yazarı, kimi Alevilerin İstanbul'a geldiğini ve burada Pir Sultan Abdal Alevi kültürel merkezine sığındıklarını söylediği makalesinin ilerleyen kısımlarında Cockburn, Gezi protestoları sırasında hayatını kaybeden beş kişinin Alevi olmasının Alevilerin hükümete karşı artan öfkesi olduğunu belirtti.

Yazar, İstanbul'da ziyaret ettiği bir Cemevi'nde kişilerin uğradıkları ayrımcılıktan yakındığını ve bir kişinin "Hükümet bize insan gibi davranmıyor. Vergi veriyoruz ama karşılığında hiçbir şey almıyoruz." dediğini de aktardı.

'MEZHEP FARKLILIKLARI PATLAMAYA HAZIR BOMBA GİBİ'

Cockburn makalesini şöyle bitirdi:

"Türkiye'nin kapılarını açık tutması, Suriye'deki savaşın sınırdan taşmasına neden oldu.

Türkiye ekonomik ve siyasi bakımdan başarılı olsa da AK Parti ve otoriter laiklerin iktidar için sergilediğini çekişme toplumda çatlaklar doğurdu. Türkiye'de ve bölgede artan siyasi tansiyon mezhepsel farklılıkları daha da patlamaya hazır bomba haline getiriyor." (BBC Türkçe)