BDP'nin son dönemde gündeme getirdiği Abdullah Öcalan'ın sağlık durumu konusunda hükümetin İmralı'ya uzman doktor heyeti gönderip, Öcalan'ın sağlık durumunu "dört ana branşta" kontrol ettirdiği ortaya çıktı.

Buna göre, 16 Temmuz'da İmralı'ya giden dahiliye, cildiye, göz ve kalp uzmanlarından oluşan heyet, Abdullah Öcalan'ı kendi branşları çerçevesinde tıbbi kontrolden geçirdi. Uzman heyeti, Öcalan'ın sağlık durumunda herhangi bir sorun olmadığını da bir raporla kayıtlara geçirdi.

HAZİRAN'DA DA AVRUPA KONSEYİ HEYETİ DOKTORLAR GİTMİŞ

Bu arada Haziran ayında da Avrupa Konseyi'nden bir heyetin, beraberinde doktorlarla Abdullah Öcalan'ı ziyarete gittiği de ortaya çıktı.

Buna göre, Türkiye'nin üyesi olduğu Avrupa Konseyi'ne bağlı Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) heyeti Haziran ayında İmralı'ya giderek, Öcalan'ın da dahil olduğu mahkumlarla görüşmeler geçekleştirdi.

Bakanlık kaynakları, CPT'nin Haziran 2013'teki Öcalan'ın da bulunduğu İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na yaptığı resmi ziyaret sırasında, beraberindeki doktorların da "gerekli denetimleri yaptıklarını" vurguladılar.

SÜREKLİ BİR AİLE HEKİMİ VE BİR SAĞLIK MEMURU

İmralı Adası'ndaki cezaevindeki sağlık hizmetleri, Adalet, Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları arasında imzalan “Üçlü Protokol” kapsamında Sağlık Bakanlığı'nın görevlendirdiği doktorlar aracılığıyla yürütülüyor. Bu çerçevede İmralı cezaevindeki sağlık hizmetleri için Bursa Sağlık Müdürlüğü'nün görevlendirdiği aile hekimi ve sağlık memuru görev yapıyor.

Adalet Bakanlığı'na göre, cezaevlerindeki hükümlülerin sağlık kontrolleri ve tedavileri şu süreçte gerçekleşiyor:

* Hükümlüler, istedikleri zaman kurum doktoruna muayene olabiliyorlar

* Doktor gerekli gördüğünde, Bursa Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen uzman hekim de ayrıca muayene ve tetkik yapıyor.

* Daha ileri tedavi gerektiren durumlarda, hükümlüler belirlenmiş tama teşekküllü sağlık kuruluşlarına sevk ediliyorlar.

DAYISI: DURUMU ÇOK İYİ

İmralı’ya pazartesi günü giderek Öcalan’la görüşen 81 yaşındaki dayısı Süleyman Arslan, karşılaştıkları sırada gözyaşlarını tutamadığını söyledi. Yeğeni Öcalan’ı beklediğinden daha dinç ve iyi gördüğünü ifade eden Arslan, "Başkanı başka türlü göreceğimi sanıyordum; ama baktım durumu çok iyi. Fiziki durumu normaldi. Ben daha kötü durumda göreceğimi sanıyordum kendi fikrimce. Başkan elimi kaldırdı. Ağladım, sarıldım. Sonra oturup, sohbet ettik" dedi. (Hürriyet)