Sivil Cuma namazlarında ön safta namaz kılmaları, haklarında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davada delil olarak sunulan 3 imam için 15'şer yıla kadar hapis isteniyor.

Deniz Tekin’in Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberine göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, KHK ile kapatılan Din Adamları Yardımlaşma Derneği (DİAY-DER ) üyesi imamlar Abdulbari Tiryaki (72), Kudbettin Bayler (69) ve Süleyman Ekinci (75) hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla başlattığı soruşturma sonucunda hazırladığı iddianame şaşkınlık yarattı.

DİAY-DER yöneticisi ve üyesi imamlara yönelik 2012 yılında başlatılan soruşturma kapsamında, yürüttükleri çalışmalara dair yapılan tahkikat sonucunda dini vecibeleri yerine getirmeye yönelik faaliyetleri ve kimi toplumsal sorunlara dair yürüttükleri çalışmaların neredeyse tümü suç delili olarak değerlendirildi.

ÖN SAFTA NAMAZ KILMAK, VAAZ VERMEK SUÇ!

İmamlar Abdulbari Tiryaki ve Süleyman Ekinci’nin, sokağa çıkma yasakları döneminde Sur ilçesinde yürütülen operasyonları protesto etmek amacıyla Demokratik İslam Kongresi (DİK) ve bileşenleri tarafından 4 Mart 2016’da kentte Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda kılınan sivil Cuma namazına katılarak en ön safta namaz kılmaları, haklarındaki “örgüt üyeliği” suçlamasının delili olarak gösterildi.

İmam Abdulbari Tiryaki’nin yaşamını yitiren PKK üyelerinin cenaze namazlarını kıldırması, imam Süleyman Ekinci’nin ise bünyesinde yer aldığı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) İnanç Komisyonu tarafından 08-09 Eylül 2013 tarihlerinde düzenlenen “Kürt İslam Konferansı”na katılması ve bu konuda bulunduğu temaslar da yine suç kapsamına sokuldu.

İmam Kudbetttin Bayler’in de, din adamları ve sivil kanaat önderlerinin aynı konferansa katılmaları yönünde basına verdiği demeçlerin suçlama konusu yapıldığı iddianamede, Bayler’in yine Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda 12 Şubat 2016’da kılınan sivil Cuma namazına katılarak, burada vaaz vermesi suç delili olarak kabul edildi.

İddianamede, “imamların katıldıkları eylem ve faaliyetlerindeki süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk durumu dikkate alındığında, örgütle organik bağ kurdukları ve bu kapsamda PKK üyesi oldukları konusunda yeterli şüpheye ulaşıldığı” da savunuldu.

Sözkonusu “deliller” ile hazırlanıp, 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezaları istenen imamlar hakkında hazırlanan iddianame, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilip, yargılamaya dönüştü. Bugüne kadar ilk iki duruşması görülen davanın üçüncü duruşması ise Şubat ayında görülecek.