Ergenekon davasında Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldığı ancak cezasında indirim yapıldığı mahkemenin ayrıntılı kararından anlaşıldı.

Mahkeme, Başbuğ’a "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçunun sabit olduğunu belirterek ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ cezası verdi. Ancak mahkeme yargılama sürecindeki tutum ve davranışları nedeniyle Başbuğ’un cezasını müebbet hapse indirdi.

‘Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’ Başbuğ hakkındaki kararın kesinleşmesi halinde infaz edilmesi gereken 30 yıllık bir süreyi belirtiyor.

MAHKUMİYET ALAN SANIKLARIN BABALIK HAKKI MAHRUMİYETİ

Öte yandan mahkeme İlker Başbuğ, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ve Doğu Perinçek’in de aralarında bulunduğu hapis cezası alan sanıklar hakkında TCK’nın 53. maddesinde düzenlenen babalık, seçme ve seçilme ve kamu görevlerinde çalışma hakkının yasaklamasını içeren maddeye uyguladı. Eğer karar Yargıtay tarafından onanırsa bu sanıklar cezaevinde kaldığı süre boyunca babalık ve diğer haklardan mahrum olacaklar. (gazetevatan)