Cizreli kadınlarla dayanışmak için ilçeye giden Barışa Bir Tülbent De Sen Bağla İnisiyatifi aktivistlerinden Filor Uluk, gördükleri için "Gerçekten savaş yaşanmış burada. Hayal bile edemeyeceğimiz kadar korkunç bir şiddet yaşanmış" yorumunu yaptı. Sanatçı İlkay Akkaya da, "Kimi gördüysek barış istediğini söyledi" dedi.

Barışa Bir Tülbent de Sen Bağla İnisiyatifi aktivistleri Filor Uluk, Ümmühan Kurşun ve sanatçılar Yasemin Göksu ile İlkay Akkaya, Cizreli kadınlarla dayanışmak için ilçeye gitti.

Uluk ve Akkaya, kentteki gözlemlerini ve neden Cizre'de olduklarını ANF’den Ruken Adalı’ya anlattı.

Filor Uluk, Barışa Bir Tülbent De Sen Bağla projesi kapsamında 2011 yılından bu yana savaşa karşı "eşit koşullarda eşit haklarda anadillerde barış" çağrısı yaptıklarını hatırlattı, Suruç katliamıyla birlikte savaşın yeniden başlaması üzerine yeniden eylemlere başlama kararı aldıklarını söyledi. Uluk, "Batı'dan Doğu'ya ses olmak için Ankara ve İstanbul'da eylemler yaptık. Ardından da Nuh'un Tufan'dan sonra yaşamı yeniden inşa ettiği yer olan Cizre'ye geldik" dedi.

'BURADA GERÇEKTEN SAVAŞ VAR'

Filor Uluk, Cizre'de karşılaştığı manzarayı "Burada gerçekten savaş var" diye özetledi ve ekledi: "Nuh Mahallesi'ne girdiğimizde bizi barut ve biber gazı kokusu karşıladı. Ortam çok gergin. Gerçekten savaş yaşanmış burada. Uzaktan, Batı'dan baktığımız, gördüğümüz, hayal ettiğimiz, düşündüğümüz gibi değil. Hayal bile edemeyeceğimiz kadar korkunç bir şiddet yaşanmış. 21 kaybımız var."

'BİZE VERECEĞİNİZ EN BÜYÜK HEDİYE BARIŞ, DEDİLER'

İlçeye beyaz barış tülbentleri ile geldiklerini hatırlatan Filor Uluk, "Beyaz tülbent Anadolu'da bir simgedir. Kadınlar savaşları, kavgaları durdurmak için beyaz tülbentlerini yere atarlar. Anadolu halklarının ortak bağıdır. O tülbentleri kadınlara hediye etmek istediğimizde, 'Bize verebileceğiniz en büyük hediye barış' diyerek, tülbentlerin üzerine 'barış' yazarak verdiler" dedi.

"Burası harap, gerçekten harap" diyen Filor Uluk, "Modern laflar kullanarak, 'Empati kurun' demek istemiyorum. İnsan olun, diyorum" diye konuştu.

Filor Uluk gördüklerini şöyle anlattı: "Ölü şehir neredeyse. Hiç bayram sevinci, heyecanı yok. Yastalar. Sokaklarda çocuklar bize eşlik ederken, sürekli 'Abla, benim bastığım yere bas' diyordu. Muhtemelen savaştan kalan silah artıkları, mayınları vs. vardı. Burası olağanüstü hala. Dün akşam saat 17.00'de askeri yığınak yapılmış. Yeniden bir şey olacak diye bekleniyor."

'SURUÇ'LA ARADAKİ BAĞI KOPARMAK İSTEDİLER'

33 devrimcinin öldürüldüğü Suruç katliamını hatırlatan Filor Uluk, "O katliamla Batı'ya 'Uzak durun' mesajı verilmişti. Aradaki bağı koparmak istediler. Buna rağmen biz buradayız" dedi.

Cizre'de evsiz kalan insanlarla dayanışmak için kampanya başlattıklarını anlatan Benli, "İnternet üzerinden yürütülen bir kampanya. Tümüyle evleri yıkılan aileler var. Onlara kiralık ev tutuyoruz, beyaz eşya alıyoruz. Örneğin 3 kişi toplanıyor, buz dolabı alıyor, ihtiyacı olan ailenin evine götürülüyor" diye konuştu.

Barışa Bir Tülbent De Sen Bağla İnisiyatifi aktivistlerinden Filor Uluk son olarak şunları söyledi: "Biz her şeye rağmen, Kürt coğrafyasında yaşayan insanların maruz kaldığı her şeyi göze alarak buraya geliyoruz. Tekrar geleceğiz, tekrar geleceğiz. Bu bağı kopartamayacaklar, aksine daha da güçlenecek bu bağ."

'HERKES BARIŞ İSTİYOR'

Sanatçı İlkay Akkaya da, "Kimi gördüysek barış istediğini söyledi. Bütün kadınlar barış istedi. Kobani'de de çok can kaybı yaşandı. Onların anneleri ile de karşılaştık. Bütün kadınlar barış istiyor" dedi.

8 gün süren abluka ve saldırı sırasında büyük bir yıkımın yaşandığına tanık olduklarını söyleyen Akkaya, "İnsanlar ayağa kalkmaya çalışıyor. Ancak halkın morali yüksek ve konuştuğumuz herkes direnişi sürdüreceğini söylüyor. Her sözün sonuna da barış talebini ekliyorlar" diye konuştu.

'DAYANIŞMA BÜYÜTÜLMELİ'

Akkaya, bundan sonra yapacakları için "Kervan yolda düzülür diye bir söz var. Biz de olaylar geliştikçe ona göre tavır alıyoruz. Refleksif davranıyoruz. Bu dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü Suruç'tan beri Batı ile Doğu'nun ilişkisini, kardeşliğini zedelemeye, koparmaya çalışıyorlar. Bunun karşısında durmak gerekiyor. O'nun için buradayız" dedi.

*****

Heyet Cizre, Nur Mahallesi’nde, yakılan evlerden birinin duvarını sembolik olarak boyadı: