Çiçek TAHAOĞLU / Heror / Bianet

PKK'nin Beytüşşebap'tan gelen 13 kişilik ilk grubu Güney Kürdistan'ın Metina bölgesinde Heror'a saat 6:25'de ulaştı.

Yedisi kadın, altısı erkek 13 kişilik grubu gerillalar ve gazeteciler karşıladı.

Hem gelen hem de onları karşılayan gerillalar çok heyecanlıydı. Özellikle kadınlar uzun süre özlem giderdiler.

30 gerillanın karşıladığı grup için düzenlenen törenin ardından yapılan basın açıklamasında geri çekilmenin Türkiye cumhuriyetine olan inançla değil önderliğe olan inanç nedeniyle yapıldığı söylendi.

"Öcalan'ın belirttiği gibi barış sürecine ihtiyaç var. Barışın temeli insanlığın da temeli."

bianet'e konuşan bir gerilla, televizyondan Öcalan'ın Newroz'da okuduğu mektubu dinlediklerinde şaşırdıklarını söylerken, gülerek "Televizyonda ilk başta Kürtçe okundu. Altyazıdan takip ederken inanamadım ama sonra Türkçesi okunurken az daha kalpten gidecektim" dedi, ancak önderliğin kararına saygı duyduklarını söylediler.

Kadın gerillalar "Dağları özleyeceğiz ama önderlik için geldik" dediler.

Bir kadın gerilla "Anadilimiz için mücadele ediyoruz, o yüzden Türkçe konuşamam" dedi. Ardından yedi saatlik yolculukta hava durumu ve heronlar nedeniyle koşulların zorlu olduğunu ama bunun gerillayı zorlamadığını aktardı.

Gazeteciler Hasan Cemal ve Erdal Er de gerillalar ile birlikte geldi.

HPG: İLK GERİLLA BİRLİĞİ ULAŞTI

ANF’nin haberine göre, PKK’nin askeri kanadı HPG’nin Basın-İrtibat Merkezi, 8 Mayıs'ta başlayan geri çekilme süreci kapsamında ilk gerilla birliğinin Güney Kürdistan'daki Medya Savunma Alanları'na ulaştığını doğruladı.

HPG-BİM şu açıklamayı yaptı:  "7 Mayıs günü HPG Ana Karargahımız Komutanlığımız tarafından yapılan açıklamada Önderliğimizin çağrısı ve hareketimizin kararı çerçevesinde, Kuzey Kürdistan'da ve Türkiye'de bulunan gerilla güçlerimizin güney Kürdistan'a geri çekilişinin 8 mayıs günü başlatılacağı belirtilmişti. Kuzey Kürdistan'dan yola çıkan 15 kişilik ilk bir gerilla birliğimiz 14 Mayıs günü sabah saatlerinde Medya savunma alanlarına ulaşılmıştır."

Geri çekilmeye ilişkin ilk görüntüler kısa bir süre sonra yayınlanacak...