HDP İstanbul İl Örgütü, bir yıl önce HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ile 11 milletvekilinin gözaltına alınıp tutuklanmasını Galatasaray'da yaptığı basın açıklaması ile protesto etti.

4 Kasım’ın yıldönümünde konuşan HDP İstanbul İl Yöneticisi Hevin Kınay, Temmuz 2015’ten bu yana çoğu HDP’li olmak üzere 10 bin kişinin gözaltına alındığını, 3 bini aşkın kişinin de tutuklandığını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da düzenlenen operasyonunun birinci yılında HDP İstanbul İl Örgütü, Galatasaray Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP’li vekiller Pervin Buldan, Hüda Kaya ve Besime Konca ile HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli de katıldı.

‘4 KASIM SİYASİ DARBESİ’

HDP’li vekillere operasyonu “4 Kasım siyasi darbesi” olarak nitelendiren HDP İl Yöneticisi Kınay açıklamasında “Bir yıl önce partimizin Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ’ın, Selahattin Demirtaş’ın ve 11 milletvekilinin bir gece yarısı operasyonu ile gözaltına alınıp tutuklanmaları Türkiye siyaset tarihine 4 Kasım siyasi darbesi olarak geçmiştir.

Bu OHAL sürecinde demokratik siyasete vurulan en büyük darbelerden birisidir. Halen dokunulmazlıkları olan Eş Genel Başkanlarımız ve milletvekillerimiz hukuksuz bir şekilde rehin alınmıştır. 4 Kasım 2016’dan bu yana eş genel başkanlarımız dahil 15 milletvekilimiz tutuklanmıştır. 9 milletvekilimiz ise hala cezaevindedir. 4 Kasım siyasi darbesinden 1 yıl sonra bir kez daha belirtiyoruz ki, bu hukuksuzlukları asla kabullenmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

HDP milletvekili Pervin Buldan “Bir yıl önce bugün eşzamanlı bir operasyonla siyasi bir kararla milletvekillerimiz gözaltına alınıp tutuklanmasını hep birlikte tanıklık ettik. Elbette bu kararlar siyasi bir karala alınan, hukuki hiç bir gerekçesi olmayan tutuklamalardır.Bu bir rehin alma operasyonudur. Türkiye’de 6 milyon insanın oy vermiş olduğu bir partinin yani  HDP’nin iki eş genel başkanı olmak üzere şuanda 9 milletvekili cezaevinde rehin tutulmaktadır” diye konuştu.