Kıbrıs'ta Rum ve Türk eylemciler barış ve birleşme taleplerini sunmak için Lefkoşa'da ortak eylem düzenledi. Grup daha sonra bildirilerini sunmak için Türk ve Rum liderleri makamlarında ziyaret etti.

Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’da Türk ve Rumlar, iki yönetim arasında yapılmakta olan barış ve birleşme görüşmelerine destek olmak için ortak gösteri düzenledi.

‘İki Toplumlu Barış ve Birleşme İnisiyatifi’nin organize ettiği yürüyüşte Türkçe ve Rumca pankartlar açıldı. İnsiyatif, çift dilde hazırladığı ve ‘birleşme’ talepli bildirilerini Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’e sundu.

Onlarca sivil toplum örgütünün imzası bulunan metinde, “Kıbrıs halkı, liderlerimizin önceden belirlenmiş ve sağlam zemine dayanan yolda ve halihazırda karşılaşılan zorluklara yönelik yaratıcı çözümler bularak, hızlı ve tereddütsüz hareket etmesini beklemektedir” denildi.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, taleplerini iletmek isteyen grubu Cumhurbaşkanlığı Sarayında ağırladı. Grubun barış ve birleşme taleplerini Akıncı, “Ocak ayında mutlu sonuca gitmek için her türlü gayreti göstermeye hazırız” sözleriyle cevapladı.

İnsiyatif temsilcileri Akıncı’yla gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Rum lider Anastasiadis’i temsilen bildiriyi Başkanlık Müsteşarı Konstantinos Petrides’e iletti.

Kıbrıs’ta barış ve birlik gibi konuların da görüşülecek yeni toplantının tarihi geçtiğimiz haftalarda açıklanmıştı. Türk ve Rum liderler ara bölgede bir araya gelerek, 11 Ocak’ta harita değişimini ve 12 Ocak’ta da garantörlerin katılacağı beşli bir zirveyi gerçekleştirmeyi karara bağladı. İsviçre görüşmelerinde Rum ve Türk tarafları anlaşmaya varamamıştı. (Kaynak: Gazeteduvar)