GAZETECİLER.COM - İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık, Habertürk'te Ece Üner'in hazırlayıp sunduğu Akşam Raporu'na konuk oldu.

 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve CHP milletvekili Hüseyin Aygün'ün Alevilikle ilgili söylemleri, son günlerde kamuoyunu meşgul ediyor. Konuya farklı bir yaklaşım da Antikapitalist Müslümanlar grubunun önde gelen ismi, ilahiyatçı yazar İhsan Eliaçık'tan geldi.

 

"İSLAMDA İCDİHAT ÖZGÜRLÜĞÜ VAR"

"Bir yerin ibadethane olmasına devlet karar veremez" diyen Eliaçık şöyle devam etti:

 

İslamda ictihad özgürlüğü vardır. Benim bildiğim İslamın bir kilisesi yoktur. İslam’da din adamları sınıfı diye bir şey yoktur. Neyin ibadet olduğuna, neyin doğru din olduğuna, neyin hak din, neyin batıl olduğuna arkasında donanması, elinde jopu, emrinde mahkemesi, jandarması, polisi olan bir kurum karar veremez. Böyle bir şey olamaz.

 

"NAMAZ İBADET DEĞİL RİTÜELDİR"

Kaldı ki, şunu da söylemek gerekir. Camilerde yapılan şey ibadet mi ki cemevlerindekiler ibadet değil deme hakkını devlet olarak kendinizde görüyorsunuz. Biri de çıkıp, hayır ibadet Kur'an'a göre öyle değil böyle diyebilir. Ben şöyle söylüyorum: "Bugün camilerde yapılan ibadet değildir." Kur'an'a göre Namaz ibadet değildir. Nüsuk'tur. Yani ritüeldir. Tekrarlanan bir harekettir. Müslümanların bunu yapması istenmiştir. Kitapta da emredilmiştir.

 

Hac gibi, namaz gibi, abdest gibi, oruç gibi ritüeller, menasikler, nüsuklar, tekrar edilen hareketler vardır islamda. Bunlara dinlerde ritüel denir. Ritüellerde sembolizm esastır. Buradan çıkan şeyler ibadettir. Yani camide ritüel icra edersiniz. Oradan bir ilham bir ruh alırsınız. Gidersiniz hayatın içinde ibadet edersiniz.

 

"CAMİDE SECDE EDER KİMSENİN ÖNÜNDE EĞİLMEZSENİZ..."

Camide secde edersiniz, hayatın içinde kimsenin önünde eğilmezseniz ibadet etmiş olursunuz. Hac'da ihramlara bürünür, rütbelerinizi sökersiniz. Eşitlik ritüeli icra edersiniz. Memleketinize döndüğünüzde bir eşitlik davası güderseniz insanları bir ve eşit görürseniz ibadet yapmış olursunuz. Komşunuza iyi davrandığınızda, iyilik yaptığınızda, herkese gülümsediğiniz, sadaka verdiğiniz zaman, insanları barıştırdığınız zaman ibadet yapmış olursunuz. İslam’da ibadet mabedde yapılmaz. Hayatın içinde faaliyet şeklinde icra edilir. Bu ibadet yorumuna diyanet ne diyecek? Siz devlet olarak bir yorum yaparsanız içtihad özgürlüğüne engel olursunuz.