2001 yılında kurulan Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu (İHDK), yılda 3 kez toplanması gerektiği halde, 2004’ten bu yana toplan(a)mayarak kağıt üzerinde göstermelik bir birime dönüştü. TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, AKP iktidarının kurulun çalışmalarını sabote ettiğini belirtti.

 

İHDK, 15 Ağustos 2001 tarihli ve 24494 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle 20 Şubat 2003 yılında çalışmalarına başladı. İHDK’nın, 23 Kasım 2003 tarih, 25298 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İnsan Hakları Danışma Kurulu’nun Kuruluş, Görev, işleyişi ile İlgili Usul ve Esaslar hakkındaki yönetmeliğin 6’ncı maddesinin a bendinde kurulun Şubat, Haziran ve Ekim aylarında düzenli olarak toplanacağı belirtiliyor. Ancak Kurul, 1 Ekim 2004 tarihinde yaptığı 9’uncu Olağan toplantısından sonra bir daha toplan(a)madı.

 

HÜKÜMETİ RAHATSIZ ETMİŞTİ

 

26 Şubat 2003 tarihinde Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu Başkanlığında bir araya gelen kurul, ilk olarak ABD’nin Irak’ı işgaline ve 1 Mart tezkeresine tavır almış, daha sonra Hükûmet'in Irak'a asker gönderme yetkisine "Mehmetçiğin yaşam hakkı"nı göz önüne alarak karşı çıkmıştı. Dönemin başbakanı Abdullah Gül, çeşitli defalar Kurul’dan duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti. İHDK, “Türkiye'de İnsan Hakları Raporu ile Azınlık ve Kültürel Hakları Raporu”nu kabul edip kamuoyuna duyurduktan sonra ise bir daha toplanamadı.

 

BAKKALCI: İHDK’NIN TOPLANMASINI SAĞLAMAYANLAR SUÇ İŞLİYOR

 

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, yönetmeliğe göre, İHDK’nın yılda 3 kez toplanmasının zorunlu olduğunu belirterek, 7 yıldır toplanamamasının tek sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu söyledi. Kurulun toplanmasını sağlamayanların açıkça suç işlediklerini vurgulayan Bakkalcı, ”İnsan Hakları Danışma Kurulunun almış olduğu her karar, yapmış olduğu her toplantı AKP hükümetini derin bir sıkıntıya sokmuştu. Kendi denetimi dışındaki bir oluşuma tahammülü olmayan AKP iktidarı bu kurulun çalışmalarını sabote ederek toplantılarının önüne geçmekte, dolayısıyla açıkça suç işlemektedir” dedi.

 

TÜRKDOĞAN: BAĞIMSIZ BİR DENETİM KURULUNA İHTİYAÇ VAR

 

İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHDK’nın beklenenin üzerinde bir performans göstererek AKP iktidarında derin bir rahatsızlığa sebep olduğunu söyledi. İHDK’nın kararlarının tavsiye niteliğinde olması ve bağlayıcılığı bulunmaması nedeniyle İHD olarak kurula katılmadıklarını kaydeden Türkdoğan, şunları söyledi:

 

Almış olduğumuz prensip karar gereği hükümet ve iktidar üzerinde bağlayıcılığı bulunmayan bir kurumun Türkiye’nin demokratikleşmesinin önünü açamayacağını ifade ettik. Bugün geldiğimiz noktada ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıktı. Yaşananlar, bağımsız, dokunulmazlığı olan ve sınırsız denetim yetkisine sahip, aldığı kararların hükümetler üzerinde bağlayıcılığı bulunan, özerk bir bütçeye sahip ve kanunlar kapsamında kurulacak bir Ulusal İnsan Hakları Denetim Kurulu’nun oluşturulmasını zorunlu kılmıştır.” (ANF)