İnsan Hakları Derneği (İHD) sokağa çıkma yasağı ve operasyonların devam ettiği Mardin’in Nusaybin ilçesindeki sivillerin tahliyesi için çağrıda bulundu.

14 Mart 2016’dan beri devam eden sokağa çıkma yasağı sürecinde evlerinde mahsur kalan sivillerden Yasemin Erkol’un derneğe başvuruda bulunduğu belirtilen açıklamada, “sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılması” talep edildi.

İHD’nin açıklaması şöyle:

“14 Mart 2016 tarihinden beri Mardin ili Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı süresince evlerinde mahsur kalan sivil insanlardan, Yasemin Erkol, 26.05.2016 tarihinde (bugün) derneğimize başvurarak, 5 çocuk annesi olduğunu, çocukları ile birlikte Nusaybin İlçesi Tunç (Alika) Mahallesinde yıkılmış bir apartmanın bodrum katında mahsur kaldıklarını, apartmanda yaklaşık 35 kişi olduklarını ve bu kişilerin kadın, çocuk ve yaşlılardan oluştuğunu, tamamının sivil olduğunu, silahlı kişilerin yanlarında bulunmadığını bildirmişler ve güvenli bir şeklide tahliye talep etmişlerdir.

Konuya ilişkin basından edindiğimiz bilgilere göre, Nusaybin İlçesinde bulunan silahlı militanlar ilçeden çekildiklerini açıklamışlardır.

Tahminlere göre, şu an itibariyle, Nusaybin’de 20 bin sivil insan yaşamını sürdürmekte ve yardım beklemektedir. Bu insanların bir kısmı çatışmalar nedeniyle yıkılmış evlerin bodrumlarında mahsur kalmışlardır.

Şu an itibariyle ilçede ne kadar insanın yaralı olduğu, ne kadarının yaşamını yitirdiği konusunda net bir bilgiye sahip olmasak da acil müdahale gerektiren yaralılar olduğu bilgileri tarafımıza ulaştırılmaktadır.

Yıkılan binaların bodrumlarında bulunan insanların tahliyesinin sağlanması için arama kurtarma ekiplerinin oluşturulması, güvenlik güçlerinin ateşi susturması ve sağlık ekiplerinin derhal bölgeye gönderilmesi acildir.

İnsan hakları heyetleri ve sağlık örgütleri olarak Nusaybin’de inceleme yapmak üzere sokağa çıkma yasağının derhal kaldırılmasını ve ilçeye girişimizin engellenmemesini talep ediyoruz.