İnsan Hakları Derneği (İHD), 20 YPG/YPJ’linin cenazelerinin sınırda bekletilerek ailelerine teslim edilmemesi ile ilgili Urfa Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacak.

Dicle Haber Ajansı'nda (DİHA) yer alan habere göre, İHD Urfa Şubesi Kobani’de yaşamını yitiren 20 YPG/YPJ’linin cenazelerinin geçişine izin verilmemesine ilişkin Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuracak.

Şube Eşbaşkanı Atilla Yazar, cenazelerin verilmemesinin Anayasal bir suç olduğunu ve 20 YPG/YPJ’linin cenazelerinin ailelerine teslim edilmemesinin insanlığa karşı yapılmış bir suç olduğunu belirterek;

“Bu ailelerin tek isteği, çocuklarının cenazelerini alıp kendi topraklarında defnetmek, bayramda ve diğer günlerde çocuklarının mezarlarının başına gitmektir. Tek dilekleri budur. İHD olarak Suruç’un Mehser Mahallesi’nde nöbet tutan ailelerin yanına gittik. Bütün ailelerin bize başvuruları oldu. Genel merkezimiz üzerinden Başbakanlık, Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve diğer uluslar arası insan hakları örgütlerine cenazelerin durumuna ilişkin acil bir bildirim çağrısı yaptık.
Avukatlarımız gerekli dosyaları hazırlıyor. Cenazelerin verilmesini engelleyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bu uygulama ülke ve uluslararası yasalarda suçtur. Bu durumdan sorumlu olan kişilere buradan çağrımız şudur; siyasiler gelip geçicidir, sizler bu cenazelerin verilmemesi konusunda Anayasal suç işlemektesiniz. Bunların hesabı bir gün gelir sizden sorulur, siyasilerden değil” dedi.