Polis tarafından öldürülen İnanç Özkeskin'in çatıştığına dair tek bir delilin olmadığını belirten İHD İstanbul Şubesi, "Yargısız infazlar 90'lı yıllarda olduğu gibi bu günde devam ediyor" dedi. 

İstanbul Kadıköy'de 13 Haziran'da yapılan ev baskınında polisler tarafından öldürülen İnanç Özkeskin ile ilgili İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi basın açıklaması yaptı.

“Yargısız infaz"ların devam edildiğinin belirtildiği açıklamada, "Polis teşkilatı, herhangi bir mahkeme kararı olmadan, kişiler hakkında hüküm veriyor ve adeta ölüm cezası uygularcasına infaz gerçekleştiriyor. 14 Haziran’da İstanbul Acıbadem’de İnanç Özkeskin’de bir yargısız infazın kurbanı oldu. Özkeskin’in yaşlı annesi ve 91 yaşındaki Alzheimer babası ile yaşadığı kendine ait evlerinde anne ve babasının gözü önünde katledildi" denildi. 

'ÇATIŞMAYA DAİR DELİL YOK'

Olayın tek görgü tanığının Özkeskin'in annesinin olduğunun savunulduğu açıklamada, "Anne 'Polisler İnanç Özkeskin’in bulunduğu odaya girdi ve üç el silah sesi geldi' dedi. Evin içinde yapılan araştırmada başka bir kurşun izine rastlanmadı. Yani olayın 'çatışma' olduğunu gösteren tek bir delil yoktu" denildi. 

'PEŞİNİ BIRAKMIYACAĞIZ'

"İnsan Hakları savunucuları olarak yargısız infazların çok yoğun yaşandığı 90’lı yıllarda birçok olayı yerinde tespit etmiştik" denilen açıklamada, şunlar ifade edildi: "Bugün yaşananlar 90’lı yılların 'yargısız infaz' politikasının bir devamı olduğunu gösteriyor. Bugün, her türlü 'hak arama talebi' Olağanüstü Hal engeline takılmakta. Geçmişte işlenen yargısız infazlara karşı 'cezasızlık' politikasını düşündüğümüzde bugün de sorumluların yargılanacağı konusunda bir umudumuz yok! Ancak bizler insan hakları savunucuları olarak İnanç Özkeskin’in katledilmesi olayının peşini bırakmayacağımız."