İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Diyarbakır'da On gözlü Köprü yakınlarında ve Mardin Kızıltepe’de meydana gelen bombalı saldırılara tepki gösterdi.  

Aralarında sivillerin de olduğu çok sayıda yurttaşın yaralandığı ve yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin yazılı açıklamada bulunan İHD ve TİHV, “Günlük yaşantının kanıksanan bir parçası olan şiddet sarmalı kaygı vericidir” dedi.  

'SİVİLLERİN ZARAR GÖRMESİ KABUL EDİLEMEZ'  

Açıklamada yaşanan saldırılar, “Son bir yıldır yaşanan savaş, bombalı saldırılar, darbe girişimleri vb. yollarla içine girilen şiddet sarmalının günlük yaşantımızın kanıksanan bir parçası haline gelmesi kaygı verici bir durumdur” şeklinde değerlendirildi.   Her gün yeni bir saldırı ile karşı karşıya kalındığı belirtilen açıklamada, özellikle de bu süreçte saldırılarda kadın ve çocuklar başta olmak üzere sivillerin zarar görmesinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği ifade edildi.  

Açıklamada, “Bizler hak savunucuları olarak defaten attığımız çığlığı bir kez daha yineliyor ve her türlü savaş ve şiddet politikasına “Artık Yeter!” diyoruz. Hiç kimse bizden savaşla ve şiddetle yaşamaya alışmamızı beklemesin” denildi.   Savaşı sürdürenlerin saldırılarını durdurması gerektiğini belirtilirken, bir an önce akan kanın durması, şiddetin sona ermesi ve sorunları konuşarak, müzakere ederek çözme konusunda adımlar atılması gerektiği vurgulandı.    

Barış politikalarının, demokrasi ve insan haklarının rehber edinmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “Çatışmacı politikalardan, militarizmi ve şiddeti siyasete egemen kılmaktan, misliyle intikam alma girişimlerinden, OHAL ilan ederek hak ve özgürlükleri kısıtlamaktan vazgeçilmesi” çağrısında bulunuldu.

Öte yandan Bianet’e açıklama yapan  İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici’Şiddete zemin hazırlayan nedenlerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Bilici, PKK’ye de devlete de çağrıda bulundu: “Şiddetten derhal vazgeçsinler ve diyalog yolunu seçsinler.” “Yaşam hakkına yönelik her türlü saldırı, temel hak ve özgürlüklere yönelik yapılan her türlü saldırıyı kınıyoruz. Bunların bir daha yaşanmaması için de sürekli mücadele veriyoruz.  

“Hiç bir ölümü ayırmıyoruz. Kim yaparsa yapsın, bu tür eylemlerden bir an evvel vazgeçilmeli. Bu şekilde çözüme ulaşılamayacağı defalarca gördük” dedi.

(Kaynak: Evrensel)