İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (THİV), 26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü dolayısıyla 2015 yılı ve 2016 yılının ilk yarısında işkence ve kötü muamele uygulamalarını içeren raporunu İHD İstanbul Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Toplantıda konuşan THİV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, işkencenin uluslararası belgeler, bildirgeler, anlaşmalar ve iç hukuktaki yasalarla mutlak bir şekilde yasak olduğunu, fakat bu yasağın başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede ihlal edildiğini söyledi.

Türkiye'de, 2015 yılı ve 2016'nın ilk yarısında insan hak ve özgürlükler açısında ciddi bir geriye gidişin yaşandığını söyleyen Efe, çıkarılan yasaların bu hak ihlalleri ve işkenceleri artırır nitelikte olduğunu vurguladı.

Efe, Türk Ceza Kanunu (TMK) ve Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda (CMK) yapılan değişikliklerle, hak ve özgürlüklerde kısıtlamaya gidilmesinin yaşanacak hak ihlalleri ve işkencelerin artmasına zemin hazırladığını söyledi.

Bunun yanında askere ve polise geniş yetkiler veren kanunlarla beraber gözaltı işlemlerinde keyfi uygulamalarının da arttığına dikkat çeken Efe, "Çıkarılan yasalar ve yapılan düzenlemelerden güç bulan devlet yetkilileri her gün yeni bir hak ihlaline daha imza atıyor" dedi.

Efe ardından İHD ve TİHV'in ortak raporunu açıkladı.

CEZAEVLERİNDE 605 HASTA TUTUKLU BULUNUYOR

Raporda, 2015 yılında işkenceye uğrayıp THİV'e başvuranların sayısı 597 iken, 2016'nın ilk yarısında bu sayının 210 olduğu belirtildi.

İHD'ye 2015 yılında işkenceye uğradığını belirtip başvuru yapanların sayısının ise 5 bin 671 kişi olduğu belirtilen raporda, 2016'nın ilk yarısında bu sayının 496 olduğu kaydedildi.

Cezaevlerinde işkence ve tecrit uygulamalarının devam ettiği vurgulanan raporda, hasta tutukluların durumunun ise her geçen gün kötüye gitmeye devam ettiğine dikkat çekildi.

Raporda, Türkiye cezaevlerinde 2016 yılının ilk yarısı itibariyle 605 hasta tutuklunun bulunduğu belirtildi.

9 AYDA 338 SİVİL 'YASAK' İLAN EDİLEN BÖLGELERDE YAŞAMINI YİTİRDİ

Kadınlara yönelik cinsel işkencenin de devam ettiğinin vurgulandığı raporda, ülkede yaşanan çatışmalı sürecin başta yaşam hakkı olmak üzere hak ve özgürlükler açısından ağır bir tablo ortaya çıkarttığı kaydedildi.

Raporda, "2015 yılı Temmuz ayından sonra başlayan çatışmalı süreçte 2015 yılı içerisinde 198 güvenlik gücü, 414 militan ve 222 sivil 834 kişi hayatını kaybetti" ifadelerine yer verildi.

Raporda, 16 Ağustos 2015 ile 20 Nisan 2016 tarihleri arasında en az 338 sivilin "sokağa çıkma yasağı" ilan edilen bölgelerde yaşamlarını yitirdiği belirtildi.

Raporda, yasak sürecinde yaşam hakkı ve işkence yasağı başta olmak üzere güvenlik hakkı, özel hayata ve aile hayatına saygı, seyahat özgürlüğü, sağlık ve eğitim haklarının sürekli ihlal edildiği vurgulandı.