İnsan Hakları Derneği (İHD) ile MAZLUMDER, PKK'den ateşkes ilan etmesini ve çeşitli tarihlerde kaçırdıkları asker ve polisleri serbest bırakmasını istedi.

İHD ve MAZLUMDER, çeşitli tarihlerde kaçırılan asker ve polislerin aileleriyle birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal'ın yanısıra, PKK tarafından kaçırılan polis memurları Vedat Kaya, Sedat Yabalak, Er Sedat Sorgun ile Astsubay Semih Özbey'in yakınları katıldı.

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, silahlı çatışma dönemiyle birlikte PKK tarafından alıkonulan sivil ve güvenlik personeli konusunun yeniden gündeme taşındığını ifade etti.

8 Eylül'de alıkonulan 20 gümrük memurunun dernekleri tarafından teslim alındığını dile getiren Türkdoğan, yol kontrolleri sırasında kaçırılan asker ve polislerin ise hala serbest bırakılmadığını söyledi.

Türkiye'nin tekrar kalıcı çatışmazlığa ihtiyacı olduğunu belirten Türkdoğan, bunun sağlanmasıyla ilgili bu sefer gerçekten tahkim edilmiş ateşkese ihtiyaç olduğunu vurguladı. Türkdoğan, 28 Şubat 2015'teki deklarasyon sürecine geri dönülmesini istedi.

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise 2,5 yıllık çatışmazlık sürecinin bütün nimetlerini gördüklerini, barışın ne kadar güzel olduğunun görüldüğünü söyledi. "Ancak sebebini anlayamadığımız, sebebi bize anlatılmadığı için bilemediğimiz bir şekilde ortadan kayboldu ve bir çatışma dönemi yaşıyoruz" diyen Ünsal, her iki tarafın kayıplarının kendi kayıpları olduğunu, ölenler arasında herhangi bir hiyeraşi gözetmediklerini ifade etti.

Bir an önce çatışmazlık dönemine dönülmesi gerektiğini dile getiren Ünsal, 28 Şubat Dolmabahçe mutabakatına dönülmesini istedi. S

Sürecin barışla sonuçlanacağını ümit ettiklerini belirten Ünsal, hükümetin Dolmabahçe mutabakatına dönmesini, PKK'nin de elindekileri serbest bırakıp ateşkes ilan etmesini söyledi. Hükümetin de buna uyması gerektiğini isteyen Ünsal, hem bayramın hem genel seçimin çatışmasızlık içinde geçirilmesinin Türkiye'nin siyasal ve sosyal hayatı için son derece önemli bir süreç olacağını vurguladı.