Mardin Nusaybin’de bulunan Koruköy’den hala sağlıklı haber alınamıyor. İHD ve Diyarbakır Barosu’ndan temsilcilerin yer aldığı heyetin köye girişi güvenlik güçlerince engellendi. Yetkililerden de bilgi alamadıklarını söyleyen heyet, bu sebeple insan hakları ihlali iddiaları konusunda endişe duyduklarını dile getirdi.

Köye 15 kilometre kala durdurulan heyet, askerlerle görüştü ancak “Biz yetkili değiliz valilik izin verdiği ölçüde biz geçişlere izin verebiliriz” yanıtını aldı. Heyetin güvenlik noktasına ulaşmasının ardından bölgeye çok sayıda asker ve TOMA sevk edildi. Bu sırada köyden 2 ambulans ile 1 cenaze aracının çıktığı görüldü.

Engellemeye ilişkin konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, sokağa çıkma yasağının sonuçlarının yavaş yavaş ortaya çıktığını belirterek, kötü muamele, işkence iddialarının olduğunu söyledi.

Bilici, “Bizler çok kaygılıyız. Çünkü gelen iddialar çok ciddi. Bu abluka ve hukuk dışı uygulamaların son bulması noktasında ısrarcıyız. Gerek bölgedeki yetkililer, gerekse de uluslararası kuruluşlarla görüşlerimizi paylaşacağız. Umuyoruz ki daha fazla tahribat yaratılmadan bu abluka son bulur” dedi.

‘YETKİLİLER GÖRÜŞMEKTEN KAÇINIYOR’

Ardından konuşan İHD İstanbul Şube Yöneticisi Gülseren Yoleri, savcılık, Valilik ve kaymakam ile görüşme talepleri olduğunu ancak çeşitli gerekçelerle görüşmeden kaçınıldığını ifade etti. Daha önce de benzer durumlarla karşılaştıklarını dile getiren Yoleri, savcının Çarşamba günü için görüşme randevusu verdiğini belirtti.

Diyarbakır Barosu Genel Sekreteri Nuşin Uysal ise köylülerin hiçbir hazırlık yapamadan operasyon başlatıldığını söyledi. Sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte hak ihlallerinin olduğu yönünde bilgiler geldiğini söyleyen Uysal, “Kaç kişini gözatında olduğunu, gözaltındakilerin nerede olduğunu bilmiyoruz. Normalde gözaltına alınanların görüş yasağı 24 saat ile sınırlıdır. Gözaltındakiler hala herhangi bir avukat ile görüşebilmiş değil. Diğer iddialara ilişkin hiçbir idari makamla görüşebilmiş değiliz” açıklamasında bulundu.

Uysal, yetkililerin bilgi vermekten kaçınmasının da endişeleri arttırdığını ifade etti. Öte yandan köy girişine 15 kilometre kala engellenen ve burada nöbete başlayan DTK, DBP, HDP ve Barış Anneleri’nden oluşan heyet de buradan ayrıldı. Heyet yarın bir kez daha köye ulaşmaya çalışacağını belirtti. (Kaynak: Dihaber)