İHD Batman Şubesi cezaevlerinde tutukluların başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevine ilişkin açıklama yaptı.

İHD Batman Şubesi Başkanı Mehmet Bağatır, tutukluların taleplerinin karşılanması gerektiğini ifade ederek, hükümete ‘Çok geç olmadan’ uyarısında bulundu.

 Bağatır, Tutukluların sağlık durumlarına yönelik kaygı taşıyoruz. Bununla birlikte açlık grevlerinin tutukluların sağlığı açısından ciddi hasarlara neden olacak sonuçlara ulaşabileceğini duymaktayız. Bu yüzden tutukluların talepleri bir an önce karşılanmalı ve kamuoyunda daha fazla duyarlılık olmalıdır” dedi.

Cezaevlerinde siyasi tutuklular tarafından “PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, cezaevlerindeki hak ihlallerinin ve baskıların son bulması, operasyon yürütülen köyler üzerindeki ambargonun kaldırılması” talebiyle başlatılan açlık grevi eylemi kritik aşamada.

Açlık grevi eylemi 60. günü geride bırakırken, cezaevlerinde baskı ve hak ihlalleri de artıyor. Tutukluların sağlık durumlarına dikkat çeken sivil toplum örgütleri tarafından, tutukluların taleplerinin karşılanması ve kamuoyunun duyarlılık göstermesine yönelik çağrılar da sürüyor.

‘TALEPLER BİR AN ÖNCE KARŞILANMALI’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şube Başkanı Mehmet Bağatır, açlık grevinde olan tutukluların sağlık durumunun kötüye gittiği ve taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğine vurgu yaparak, “Tutukluların sağlık durumlarına yönelik kaygı taşıyoruz. Bununla birlikte açlık grevlerinin tutukluların sağlığı açısından ciddi hasarlara neden olacak sonuçlara ulaşabileceğini duymaktayız. Bu yüzden tutukluların talepleri bir an önce karşılanmalı ve kamuoyunda daha fazla duyarlılık olmalıdır” uyarısında bulundu.

‘HAK İHLALLERİ RENGİ ZİNDANLARDA’

Cezaevlerindeki uygulamaları ‘İçerideki insanın dışarı ile olan ilişkisinin engellemesi durumuyla yaşanan bir hak ihlali’ olarak değerlendiren Bağatır, açlık grevi eylemlerinin yaşanan ağır hak ihlallerine karşı başlatıldığını söyledi.

Tutuklulara yasal olarak tanınan hakların OHAL süreci ile birlikte engellendiğinin altını çizen Bağatır, “OHAL ile başlayan hukuksuzluk ve hak ihlalleri zindanlarda rengini, yaklaşımını bulmaya başladı. Tutuklular bunlara karşı en doğal hakkı olan açlık grevi eylemi ile karşı gösterdi. Tutukluların temel talebi cezaevi yönetimlerinin cezaevlerinde gayri hukuki olan uygulamalarından vazgeçmeleri ve insani taleplerin yerine getirilmesidir.” dedi.

‘ÇOK GEÇ OLMADAN...’

İnsan hakları savunucuları olarak açlık grevlerine karşı duyarlı olacaklarını ve kamuoyunu da bu duyarlılığa davet eden Bağatır, “İHD olarak cezaevlerinde kötü sonuçlarla karşılaşmamak için cezaevleri müdürlükleri ile görüşme taleplerimiz oldu ve bu talebimiz kabul edildi. Umarım çok geç olmadan görüşmelerden olumlu sonuç alırız” diye konuştu.

(Kaynak: Dihaber)