İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) açlık grevlerine ilişkin ön izleme raporunu açıkladı. Raporda tutukluların ciddi kilo kaybı ve sağlık sorunları yaşadıklarına dikkat çekildi. Kandıra Cezaevi’ndeki yetkililerin müdahale sinyali verdikleri bilgisi yer aldı.

Cezaevlerinde 52'inci gününe giren açlık grevi eylemlerine ilişkin hazırlanan ön rapor ortak bir basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, İHD Genel Sekreteri Emrah Şeyhanlıoğlu ile ÇHD'li avukatlar katıldı.

'40. GÜNE KADAR B1 VİTAMİNİ VERİLMEMİŞ'

İHD Genel Başkanı Türkdoğan, açlık grevinin 30'uncu gününden itibaren avukatlar aracılığıyla 654 tutuklu ile görüşüldüğünü söyleyerek, 12 Eylül 'de ilk gruptan 64 kişinin süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladığını belirtti. Diyarbakır D ve E tipinde 40. güne kadar B1 vitamininin verilmediğini ifade eden Türkdoğan, bunun sonucunda buradaki tutuklularda mide kanaması, halsizlik, makatta kanama ve kilo kaybının olduğunu belirtti. Türkdoğan, benzer sorunların Kandıra 1 ve 2 No'lu F Tipi Cezaevi ile Bolu F Tipi Cezaevi, Siirt E Tipi Erkek ve Siirt E Tipi Kadın cezaevinde de olduğunu söyledi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e "Temas grubu" ile arabulucu olma talebinde bulunduklarını ifade eden Türkdoğan, kendilerine hala bir cevap verilmediğini dile getirdi. Türkdoğan, tutukluların eylemlerinde kararlı olduklarını belirterek, hükümeti çözüm konusunda adım atmaya çağırdı.

'AÇLIK GREVİ BİR İNTİHAR BİÇİMİ DEĞİLDİR'

TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı ise, açlık grevinin var olduğu ve olmadığı tartışmalarının gereksiz olduğunu ifade ederek, herkesin bu üsluptan vazgeçmesini istedi. Bakkalcı, açlık grevinin tıbbi bir sorun olmadığını dile getirerek, açlık grevlerine zorla tıbbi müdahalenin zarar vereceğini kaydetti. "Açlık grevi bir intihar biçimi değildir" diyen Bakkalcı, B1 vitamininin çok önemli olduğunu belirterek, yeterli oranda alınmadığı zaman vücudun direncini yitireceğini söyledi.

‘CİDDİ KİLO KAYBI VE SAĞLIK BOZULMASI VAR’

Raporda, Diyarbakır D ve E tipi cezaevlerinde 12 Eylül tarihinden itibaren açlık grevinde 15 erkek ve 9 kadının bulunduğu belirtilerek, "İHD ve TTB avukat ve doktorları tarafından 12 Eylül tarihi ve daha sonraki tarihlerde açlık grevine başlayan mahpusların izlemesi yapılıyor. 1 Kasım 2012 itibarıyla durumları aşağıdaki gibidir: 5 ila 11 kilogram arası kilo kayıpları mevcut. Sıvı kaybına bağlı halsizlik, vücutta uyuşukluk, kramplar ve tansiyon düşüklüğü, yorgunluk, mide bulantısı, makatta kanamalar, 40. güne kadar B1 vitamini alamayan grevciler var. Bu çok ciddi bir sorun" denildi.

Raporda, Kandıra 1 ve 2 No'lu F Tipi cezaevlerinde, 12 Eylül'den itibaren açlık grevine başlayan 20 erkek olduğu belirtilerek, ÇHD avukatları tarafından 12 Eylül tarihi ve daha sonraki tarihlerde açlık grevine başlayan tutsakların izlenildiği aktarıldı.

Raporda, Kandıra'da 1 ve 2 No'lu cezaevlerinde bulunan tutukluların görüşmelerde, gardiyanların ve müdürün tavırlarından, ilerleyen günlerde müdahale olacağını anladıklarını belirttiği kaydedildi.

'ALGILANMA VE ODAKLANMA SORUNLARI YAŞANIYOR'

Raporda yer alan avukat değerlendirmelerinde ise, "Kendilerinin de beyan ettikleri gibi algılama ve odaklanma sorunu yaşadıkları, söyleyeceklerini toparlamakta zorlandıkları gözlemlenmiştir. Ciddi kilo kaybı söz konusudur. Görüşe kalın hırkalar ve şallar ile gelmekte ve üşümektedirler. Göz çukurları oldukça derinleşmiş olup, gözbebekleri büyümüş haldedir. Geçmişe yönelik sorulara cevap verebilmekte hafıza sorunu yaşamamaktadırlar. Yine güncel konulardan, haberlerden ve siyasetten konuştuğumuzda sağlıklı değerlendirmeler yapabilmektedirler. Ancak algılama ve odaklanma sorunları söz konusu olup kendileri de bunu beyan etmektedirler. Örneğin kitap okumakta zorlandıklarını söylemektedirler," denildi.

 Raporda, Bolu F Tipi, Siirt E Tipi Erkek ve Siirt E Tipi Kadın, Midyat M Tipi Erkek, Mardin E Tipi Cezaevi Erkek, Mardin E Tipi Cezaevi Kadın, Erzurum/Oltu T Tipi Cezaevi, Erzurum H Tipi Cezaevi'nde bulunan tutuklularda görülen hastalıklar ise şöyle sıralandı: "Aşırı kilo kaybı, kol ve bacaklarda uyuşma, eklem ağrıları, görme bozuklukları, göz kararması, kulakta kaşıntı, baş ağrısı, uyuyamama tansiyon düşüklüğü, dalgınlık, nefes almakta zorlanma, vücutta uyuşukluk, halsizlik, yataktan kalkamama, idrarda, makata, boğazda kanama, ishal (yakıcı ishal) mide bulantısı, mideden gelen kanama sıvı alamama böbrek ve idrar yollarında ağrıları, titreme, halsizlik, unutkanlık, sabahları işitme kaybı." Raporda, Rize Kalkandere L tipi Cezaevi, Silivri 2 Nolu L Tipi Cezaevi, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde bulunan tutsaklarda baş gösteren hastalıkların ise yürüme zorluğu, baş dönmesi, mide bulantısı, tansiyon düşüklüğü, kilo kayıpları, görme ve işitme kayıplarının olduğu kaydedildi. (anf)