İHD İstanbul Şubesi, Ermeni aydın Sevan Nişanyan'ın yazdığı bir yazıda Hz. Muhammed'e hakaret ettiği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin açıklama yaparak, kararın Nişanyan'ı nefret suçlarının hedefi haline getireceğini, bu sebeple can güvenliğinin sağlanmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Ermeni aydın Sevan Nişanyan'ın kendi blogunda yayınladığı bir yazıda Hz. Muhammed'e hakaret ettiği gerekçesi ile İstanbul 14. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 13,5 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Sevan Nişanyan sahipsiz değildir" denilerek, mahkeme kararının Nişanyan'ı nefret söyleminin ve potansiyel nefret suçlarının hedefi haline getirebileceğine dikkat çekildi.

Kararın hemen sonrasında Sevan Nişanyan'ın sosyal medyada açık ölüm tehditleri almaya başladığına işaret edilen açıklamada, Nişanyan'ın ceza almasına gerekçe gösterilen yazının tamamen düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilecek ifadelerle din ve inanç özgürlüğü hakkı çerçevesinde kendi inanç ve yargılarını paylaştığı bir yazı olduğu belirtildi.

"Ancak ne yazık ki, hak koruyucusu olmakla mükellef olan yargı bu ülkede yaşam hakkı ihlallerine zemin hazırlayan kararlara imza atmıştır. Yasaların tarafgir, önyargılı yorumlarıyla mağduriyetlere neden olan kararlar verebilmektedir" denilen açıklamada, Başbakan'ın da bulunduğu bir toplantıda bir bakanın alenen Hıristiyanlığa hakaret eden bir fıkra anlatabilmesine ve bunun hakkında hiçbir işlem yapılmamasına da dikkat çekildi.

Açıklamada, "Artık yeter! Aydın düşmanı, çoğunluk inancına dokunanların yandığı, diğer inanç ve kültürlerin düşman ilan edildiği bir devlet ve yargı geleneği terk edilmelidir. Farklı düşünce ve eleştirilere tahammülsüzlük tekçi zihniyetin sürekli tezahürüdür. Bu yaklaşımla düşünce ve ifade özgürlüğü gibi temel ve vazgeçilemez evrensel bir hakkın hiçbir anlamı kalmayacaktır" denildi.

Nişanyan'ın para cezasına çevrilmeyen bu ceza ile itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı dile getirilen açıklamada, "Nişanyan'a bu kararı layık görürken, karar sonrası sosyal medyada Nişanyan'ı açıkça tehdit ederek nefret suçu işleyenlere karşı şu ana kadar soruşturma dahi açmamıştır" denilerek, Nişanyan'ın can güvenliğinin sağlanması talep edildi. (Evrensel)