İHD Genel Başkan Yardımcısı Avukat Serdar Çelebi, Lice olayında askerlerin göstericilere kasıtlı olarak ateş açtıklarının tespit edildiğini, yaşamını yitiren Ramazan Baran’ın da yakın mesafeden sırtından vurulduğunu söyledi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 7 Haziran 2014 günü meydana gelen ve 2 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayın ardından İnsan Hakları Derneği, yaptıkları incelemelerin ardından hazırladığı raporu açıkladı.

Çelebi, olayın çok öncesinde askerlerin bölgede konuşlandığını ifade ederek, “Askerler olayların çok öncesinde yani 4 gün önceden bölgede konuşlanmıştı. O askerlerin orada olmasının farklı amaçları vardı. Tamamen operasyon amaçlıydı. Bizim tespitlerimizde hazırlanmış bubi tuzakları vardı. Asker tamamen öldürmek için kitleye ateş açmıştır. Ramazan Baran, sırtından iki mermi yemiş. Bu da dağıtmaya yönelik değil, tamamen öldürmeye yöneliktir” şeklinde konuştu.

EMRİ VERİN KİM? 

İHD Genel Başkan Yardımcısı Çelebi, silah kullanma emrinin kimin tarafından verildiğinin asıl önemli olduğunu vurgulayarak, “Bizim için ve kamuoyu için önemli olan silah kullanma emrini kimin verdiğidir. Adli soruşturmanın da ne aşamada olduğu da önemlidir. Yetkililerin kamuoyuna etkin bir soruşturma yürütüldüğünün mesajını vermesi gerekiyor. Kalekol yapımlarına devam edilirse olaylar sürmeye devam edecektir. Elde ettiğimiz veriler ve Milli Savunma Bakanlığı’nın da açıkladığı bilgilere göre, son bir yıl içerisinde bölge genelinde 341 yeni karakol yapımı ihale edilmiş, bunların bir bölümünün yapımı tamamlanmıştır. 341 adet karakoldan 102 adedi inşaatları tamamlanarak, teslim edilirken, 143 karakolun inşaat çalışmalarının devam ettiği, 36 karakolun ise ihale aşamasında olduğu tespit edilmiştir. Bu karakollar, güvenlik barajları/yolları gibi hususların bölgede ciddi anlamda huzursuzluk yaratığını ve çözüm sürecinin de ruhuna aykırılık teşkil ettiğini belirtmiştik” ifadelerini kullandı.

GAZ BOMBASI VE ARDINDAN SİLAH KULLANILDI

Çelebi, yöre halkının askeri birliğin olayların olduğu alanda konuşlandığını bunun da yöre halkının tepkisine yol açtığını belirterek, şöyle dedi: “Yöre halkının askeri birliğin konuşlandığını duyum alması üzerine, muhtemel bir askeri operasyon olabileceği yolunda kaygı ve kalekol yapımlarını protesto amacıyla birliğin bulunduğu alanda gösteri yaptığı tanık anlatımlarıyla da tespit edilmiştir. Gösteri yapan grubun 25-30 kişiden oluştuğu, askerin konuşlu olduğu tepe ile göstericilerin arasında 100-150 metre mesafe olduğu, eylem sırasında göstericilerin askerlerin bulunduğu alanı terk etmesi yönünde taleplerinin olduğu ve askerlere doğru yürümeye başladıkları tespit edildi. Olayın silahlı bir grubun askeri birliğe saldırısı sonucu çatışma çıktığına ilişkin herhangi bir emareye rastlanılmamış olması ve yine Genelkurmay Başkanlığı’nın yaralanan askerin kurşun yarası almadığı yönündeki açıklamasından yola çıkarak, 2 yurttaşın ölümünden önce herhangi bir çatışmanın çıkmadığı tespiti yapılmıştır”

KASITLI ATEŞ AÇILDI

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise, Lice’de yaşam hakkının ihlal edildiğini ve askerlerin kalekol yapımlarını protesto eden gruba kasıtlı ateş açtığını belirterek, “Lice olayları adeta geliyorum diyordu. Merkezi hükümetin tutumu bu konuda sertti. Yani çözümü geliştirmeye yönelik değildi. Burada yaşam hakkı ihlal edildi. Daha fazla insan ölebilirdi. Fakat ısrarla bastırmaya yönelik bir tutum sergilendi. Oradaki gençlerin olayların olduğu günün öncesi bir gözü de çalıştayda idi. Ancak Başbakan Yardımcısı Atalay ve İçişleri Bakanı Ala, sert açıklamalar yaptı. Bu da bu insanlar üzerinde umutsuzluğa neden oldu. Bu emri verenleri kınıyoruz. Olaylar zaten yolun kapalı olmayan kısmında meydana geliyor” dedi.

MÜFETTİŞLER FAİLLERİ BULMAK İÇİN GELMEDİ’

Gazetecilerin Lice olayları ile ilgili mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiği ve bunların İHD ile görüşüp görüşmedikleri yönündeki bir soruya Avukat Çelebi, “Bizimle kesinlikle görüşülmedi. Silahlar alındı. Onların incelemesi silahlardan ateş edilip edilmediği yönündedir. Bunun tespitini yapacaklar. Yoksa failin kim olduğu yönünde bir gelişme olacağından kuşkuluyuz. Soruşturma gerçekten etkin yürütülmüyor” şeklinde konuştu. (ANF)