İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, yaptığı yazılı açıklamada, Guta'daki kimyasal saldırı iddialarını hatırlatarak, Suriye'de yaşanan iç savaşta yaklaşık 100 bin insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

İHD, "Bugüne kadar yaşananlar iktidar mücadelesi veren tarafların insan hakları ihlallerinde bulunduğunu ortaya koymaktadır. Savaşın kendisi başta yaşam hakkı olmak üzere birçok insan hakkının ihlali anlamına geldiği gibi bu ihlalleri nispeten azaltmak için kabul edilen uluslararası sözleşmeler ve savaş kuralları diğer yerlerde olduğu gibi Suriye özgülünde de ayaklar altına alınmıştır. Suriye'de sivillerin toplu bir şekilde katledilmesi, tecavüzler, kafa ve vücut organlarını kesmeler, cesetlerin de nasibini aldığı ağır işkenceler, organların çıkartılıp yenmesi gibi vahşet boyutuna varan, akıl almaz olaylar sıradanlaşmıştır" dedi.

Bu işkenceleri yapan, sivilleri katleden güçlere Türkiye devletinin de destek verdiğini kaydeden İHD, kimyasal saldırı iddialarının derhal aydınlatılması gerektiğini belirtti.

İHD, ekledi: "Sorumluları ortaya çıkartılmalıdır. Savaşan taraflar bağımsız çevrelerin bölgede inceleme yapmasını sağlamak için gerekli önlemleri almalı, güvenceleri vermelidir."

İHD İstanbul Şubesi, "Uluslararası güçler katliamcılığı ve işkenceciliği açığa çıkan taraflara destek olmayı bırakmalı, tüm güçlerini emperyalist yayılmacılık ve sömürü politikalarının yaşama geçirilmesi amacıyla değil, Suriye halklarının demokratik, özgür ve insan haklarına saygılı bir şekilde yaşayabilecekleri bir zemini oluşturmak için harcamalıdır. Suriye'de yaşanan katliam ve işkencelerin sorumluları ve uluslararası destekçileri ortaya konulmalı, cezalandırılmaları için gerekli mekanizmalar harekete geçirilmeli, kurulmalıdır" dedi.