İHD 18 Mayıs günü bombalı saldırıya uğrayan HDP Adana İl ve Seyhan İlçe Örgütü binalarında yaptıkları incelemelere ilişkin rapor hazırladı. Raporda HDP’ye yapılan saldırının toplu katliam yapılmak amacıyla yapıldığını belirterek “”Katliam yapmaya dönük bu bombalı eylemin yapılma yerinin Çukurova bölgesinden Adana ve Mersin illerinin olması toplumsal barışı hedeflemiş olması sebebiyle düşündürücüdür” denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, 18 Mayıs günü bombalı saldırıya uğrayan HDP Adana İl ve Seyhan İlçe Örgütü binalarında yaptıkları incelemelere ilişkin rapor hazırladı.

İHD, HDP’ye yapılan saldırının toplu katliam yapılmak amacıyla yapıldığını belirterek “”Katliam yapmaya dönük bu bombalı eylemin yapılma yerinin Çukurova bölgesinden Adana ve Mersin illerinin olması toplumsal barışı hedeflemiş olması sebebiyle düşündürücüdür” dedi.

İHD tarafından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

“HDP yönetici ve adaylarının olay yeri incelemesi sırasında hazır bulunma istekleri kollukça engellenmiştir. Bombanın patladığı yerin Seyhan İlçe Başkanlığı odasında bulunan başkanlık masasının yan tarafı olduğu, patlama ile beraber duvarın büyük bir bölümünün yıkıldığı, adeta bir deprem sonrasında oluşan bir yıkıntı gibi binanın tüm camlarının, kapılarının ve masalarının kırıldığı, parçalandığı, hatta caddenin karşı tarafında bulunan binaların camlarına ve araçlara da etki ederek zarar verdiği, binanın girişinde, tahta parçaları ile duvarlarda kan izlerinin olduğu, bina içerisinde bulunan tüm dökümantasyonların ve belgelerin parçalandığı ve yandığı gözlemlenmiştir.

‘AMAÇ TOPLU KATLİAM YAPMAK’

“Olay yeri inceleme ve bomba uzmanları ekiplerinin beyanlarına göre bombanın, parça tesirli ve zaman ayarlı olduğu belirtilmiştir. Heyetimiz, zaman ayarlı bombanın, ilçe seçim koordinasyonunun toplantı saati olan saat 10.00’da ayarlanmış olmasını, hedeflenen amacın toplu katliam yapmak olduğunu düşünmektedir.

“Heyetimiz, aynı saatte ve benzer şekilde Mersin HDP il binasına zaman ayarlı bombalı saldırının yapılmış olmasını da olayın organizeli ve profesyonelce, katliam yapmaya dönük olduğunu düşünmektedir. Adana ve Mersin illeri Kürt nüfusunun yoğun olarak yaşadığı yerler olmakla beraber, farklı etnik kimliklerin ve kültürlerin yıllarca beraber ve kardeşçe yaşadığı kentler olma özelliklerine sahiptir.

‘OLAY YERİ GÖRÜNTÜLERİ HDP’LİLER VE AVUKATLARLA PAYLAŞILMADI’

“Katliam yapmaya dönük bu bombalı eylemin yapılma yerinin Çukurova bölgesinden Adana ve Mersin illerinin olması toplumsal barışı hedeflemiş olması sebebiyle düşündürücüdür. Olayın üzerinden 3 gün geçmesine rağmen emniyet yetkilileri ve savcılığın olay yeri çevresinde bulunan kamera kayıtlarından elde edilen bilgileri HDP yöneticileri ve avukatları ile paylaşmamaktadır.
“Bu durum, olayın faillerini bulma noktasında soruşturmayı sürüncemede bırakmaya dönük çaba içerisinde olduklarını göstermektedir. Yüz yüze yaptığımız görüşmelerde Emniyet yetkilileri, savcılık ve mülki amirler arasında bir koordinasyon olmadığını gözlemledik ve birbiri ile çelişkili beyanlarda bulunmuşlardır.

“Şehrin en işlek caddesinde patlamanın yapılmış olması ve hemen hemen tüm işyerlerinin kamera kayıtlarının bulunmasına rağmen, gündüz vakti yapılan bu saldırı eyleminin fail veya faillerinin eşkallerinin dahi tespit edilemediğine dair beyanlar, soruşturmaya ciddiyetle yaklaşılmadığını göstermektedir.

“Yapılan saldırı demokratik siyaset alanına, toplumsal barışa, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmesine dair çabaları ortadan kaldırmaya yönelik bir saldırıdır. Seçim sürecinde yaşanan bu tür provokatif eylemlere karşı toplumsal barış ve demokratik siyaset alanının geliştirilmesi için tüm duyarlı halkımızı sağduyulu olmaya çağırıyoruz.”