Berkin Elvan'ın ailesinin adalet talebiyle yapmak istediği eyleme yönelik polis saldırısını kınayan İHD İstanbul Şubesi, Berkin’in ve birçok insanın hayatını alanların, meydanlardan, sokaklardan çekilmesini ve adalet önünde hesap vermesini istedi.

İHD İstanbul Şubesi, polis tarafından başından vurulan ve 47 gündür komada yaşam mücadelesi veren 14 yaşındaki Berkin Elvan'ın ailesinin Taksim'de yapmak istediği basın açıklamasına yönelik polis saldırısını kınadı.

Berkin'in ekmek almaya gittiği sırada polisin attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralandığını hatırlatan İHD, "Berkin için adalet tatilde. Taammüden adam öldürmek suçunu işleyen polisler hakkında ise henüz hiçbir işlem yapılmadı" dedi.

Basın açıklaması yapmanın izne bağlı olmadığını, temel ve kazanılmış bir hak olduğunu vurgulayan İHD, bu hakkın ulusal yasalarla güvence altına alındığını hatırlattı. Berkin'in ailesinin yapmak istediği açıklamaya müdahale eden polisin suç işlediğini vurgulayan İHD, polisin barışçıl amaçlarla bir araya gelen kitleyi "terörize" ettiğini, Berkin'in ailesinin, avukatların ve İHD yöneticilerinin tartaklandığını, plastik mermi yağmuruna tutulduğunu kaydetti.

Polisin saldırısı sonucu başlayan çatışmaların gece yarılarına kadar sürdüğünü kaydeden İHD, "Gece yarılarına kadar İstiklal Caddesi'nde şiddet üretildi. Halka işkence yaşatıldı" dedi.

'NE YAPMAK İSTİYORSUNUZ?'

Polisin, esnaf ve seyyar satıcıları taciz ettiğini, silah çektiğini kaydeden İHD, "Bu saldırıların gerçek anlamı nedir? Soruyoruz, siz vuracaksınız, öldüreceksiniz, adalet işletilmeyecek, herkes susturulacak, gözaltına alınacak, her gün gaz, plastik mermi kullanacaksınız. Ne yapmak istiyorsunuz?"

Çocukları için adalet arayan Elvan ailesinin susturulmak istendiğini ifade eden İHD, "Uyarıyoruz, toplumu terörize etmekten vazgeçmelisiniz, şiddet ve işkence yönteminden, adil olmayan yaklaşımlarınızdan ve halkı galeyana getirmekten vazgeçmelisiniz" dedi.

Şiddetin hiçbir zaman hak ve özgürlükler mücadelesini engelleyemediğine dikkat çeken İHD, Berkin’in ve birçok insanın hayatını alanların, meydanlardan, sokaklardan çekilmesini ve adalet önünde hesap vermesini istedi. (ETHA)