Soner Aydın / Demokrat Haber

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi cezaevlerindeki hasta tutuklulara dikkat çekerek, koşullarının iyileştirilmesini ve cezaevinde yaşaması mümkün olmayan ağır hasta tutukluların bir an önce tahliye edilerek tedavi edilmeleri gerektiğini belirtti. İHD Şube binasında gerçekleştirilen açıklamada konuşan şube sekreteri Avukat Özgür Çağlar, cezaevlerindeki mahpusların, yaşam hakkı başta olmak üzere tüm haklarının korunmasının öncelikli olarak devletin sorumluluğu altında olduğunu ve sorumlulukların biran önce yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

CEMİL İVRENDİ VE AYSEL DOĞAN'IN SAĞLIK DURUMU KRİTİK

Ağır hasta tutuklulardan Cemil İvrendi ve Aysel Doğan'ın sağlık durumuna değinen Çağlar, 21 yıldır cezaevinde olan 51 yaşındaki İvrendi'nin Aort kalp kapakçığı ameliyatı olduğunu ve sağlık durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini belirtti. İvrendi'nin sürekli kan kaybetmesi nedeniyle kadın pedi kullanmak zorunda kaldığını ve günlük ihtiyaçlarını karşılayamadığını sözlerine ekleyen Çağlar, İvrendi'nin ameliyattan sonra taburcu olmasına rağmen tekrardan cezaevine gönderildiğini belirtti.

Diğer hasta tutuklu 1999'da Barış Grubu Üyesi olarak Avrupa'dan Türkiye'ye gelen Aysel Doğan'ın ise cezaevinde yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle durumunun ciddiyetini koruduğunu kaydetti. Doğan'ın yakalandığı yumurtalık kanserinin 3. evresinde olduğunun tespit edildiğini ve doktor tarafından acilen kemoterapiye alınması gerektiğinin belirtilmesine rağmen halen cezaevinde tutulmaya devam ettiğini aktaran Çağlar, "Cemil İvrendi, Aysel Doğan ve tüm hasta tutsakların hapishane koşullarında sağlığına kavuşamayacakları bu nedenle sağlıklarına kavuşabilmeleri ve tam teşekküllü hastanelerde tedavi edilebilmeleri sağlanarak acilen tahliye edilmeleri gerekiyor" dedi.

"TAHLİYE EDİLSE BİLE YAŞAMINI HASTANEDE SÜRDÜRECEK"

İvrendi'nin kızı Dilan İvrendi ise, babasını son gördüğünde durumunun kötü olduğunu söyleyerek, "Doktorlar bile babamın bu koşullarda yaşayamayacağını, tahliye edilse bile yaşamını evde değil hastanede sürdürmesi gerektiğini söyledi. Kullandığı ilaçlar kanı sulandırıp daha fazla kanama yapıyor. Bu koşullarda cezaevinde kalırsa tedavisi sonuç vermeyecek ve kanaması devam edecek. Biz hasta tutsakların serbest bırakılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.