Esenyurt'ta Caferilerin camisine yapılan saldırılara ilişkin hazırladıkları raporu açıklayan İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa, üç kez saldırıya uğramış bir camide tüm başvurulara rağmen koruma tedbiri alınmadığına dikkat çekerek, saldırının devletin bilgisi dışında olamayacağını söyledi.

Boğa, aynı yerde daha önce Caferilere yönelik tehditlerde kullanılan "Kabe'yi yıkacağız" ifadelerinin kendilerinde "IŞİD İstanbul'a gelmiş" izlenimini yarattığını söyledi.

İHD İstanbul Şubesi, 8 Temmuz'da Esenyurt Muhammediye Camisi'ne ve Caferi inancına yönelik yapılan saldırıya dair hazırlanan raporu kamuoyu ile paylaştı. İHD İstanbul Şubesi Başkanı Abdulbaki Boğa, saldırının gerçekleştiği yerlerdeki görevlilerle yaptıkları görüşmeleri ve incelemeleri kapsayan raporu sundu.

Boğa, ilk saldırı sırasındaki "Kabe'yi yıkacağız" şeklindeki tehditlerin IŞİD'in "Mekke'yi basacağız Kabe'yi yıkacağız" söylemi ile benzerliğini hatırlatarak, "İŞİD' e ilişkin devletin ve hükümetin hassasiyet gösterilmemesi provakatif ve mesaj içerikli bu saldırının devletin haberi dışında gerçekleşme ihtimalinin olmadığı kanaatini uyandırıyor" dedi.

Yaptıkları araştırmalara dair "IŞİD İstanbul'a gelmiş bunu gördük" diyen Boğa, emniyetin ilk tehdit olayından sonra cemaat ve imama ilişkin, savcılığa yapılan bildirime rağmen güvenlik tedbiri alınmadığını söyledi. Bunun da saldırının devlet bilgisi dahilinde yapıldığının göstergesi olduğunu kaydeden Boğa şunları söyledi:

"Yetkililer, bu olayı sıradan bir olay gibi göstermeye çalışıyor, basit bir hırsızlık olayı gibi göstermeye çalışıyorlar. Olayın üstü kapatılmak isteniyor. Bu da saklanan bazı gerçekler olduğu şüphesini yaratıyor. Bu saldırı ile bir yerlere mesaj vermek istediler ve verdiler. Emniyetin ve savcılığın vurdumduymazlığı, olayı basitleştiren, birbirinden kopuk olduğuna inanan ve heyetimizi de bu konuda iknaya çalışan tutumunun, İmamın emniyetteki tehdide ilişkin ifadesi ile basına verdiği ifadelerin çeliştiğini, sanki basını gördükten sonra fikir değiştirdiğini ifade eden beyanların bir tutum sonucu olduğu heyetimizce gözlemlenmiştir." (DİHA)