İstanbul'da, insan hakları savunucularının korunması programı kapsamında toplantılar yapmak için Büyükada'da bir araya gelen farklı insan hakları örgütlerinin temsilcileri, dün akşam kaldıkları otelde topluca gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 10 aktivist 5 ayrı karakola götürüldü.

BBC Türkçe'den Onur Erem'e bilgi veren İnsan Hakları Derneği, avukatların karakollara giderek aktivistlerle görüşmeye başladığını ve kendilerine aktardıkları bilgilere göre insan hakları savunucularının silahlı terör örgütü üyeliği ile suçlandığını belirtti. Hangi örgüte üyelikle suçlandıkları konusunda ise bir bilgi edinilemedi.

Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD) ise, Özlem Dalkıran ve Nalan Erken'in Kartal Aslantepe Karakolu'na, Veli Acu ve Günan Kurşun'un Kartal Topselvi Karakolu'na, Necat Taştan ve Şeyhmus Özbekli'nin Pendik Esenyalı Karakolu'na, İdil Eser ve İlknur Üstün'ün Maltepe'deki Cumhuriyet Polis Merkezi'ne götürüldüğünü açıkladı. HYD temsilcisi, gözaltındaki otel sahibinin serbest bırakıldığını söyledi.

Dernek, iki yabancı eğitmenin ise Büyükada'daki karakolda tutulduğunu, İsveç Konsolosluğu'nun Ali Gharavi ile görüşme izni aldığını ancak henüz görüşmediğini Almanya Konsolsluğu'nun da Peter Steudtner ile görüşme izni almaya çalıştığını belirtirken, bu bilgileri gözaltındaki kişilere öğleden sonra verilen kısa bir telefon hakkıyla öğrendiklerini paylaştı.

HYD temsilcisi, bu kişilerin neden farklı karakollara dağıtıldığı ve neden 12 saatten uzun bir süre boyunca nerede olduklarının açıklanmadığını öğrenemediklerini belirtti.

İnsan hakları derneklerine göre gözaltına alınanlar kişiler;

Nalan Erkem (Helsinki Yurttaşlar Derneği)

İlknur Üstün (Kadın Koalisyonu)

İdil Eser (Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi)

Veli Acu (İnsan Hakları Gündemi Derneği)

Günal Kurşun (İnsan Hakları Gündemi Derneği)

Nejat Taştan (Eşit Haklar İçin İzleme Derneği)

Özlem Dalkıran (Helsinki Yurttaşlar Derneği)

Şeyhmus Özbekli (HAK İnisiyatifi)

İsveç vatandaşı insan hakları eğitmeni Ali Gharavi

Almanya vatandaşı insan hakları eğitmeni Peter Steudtner.

Uluslararası Af Örgütü, toplantının rutin bir insan hakları eğitimi olduğunu söylerken otelin sahibinin de gözaltına alındığını belirtti. Gözaltına alınan kişilerin nereye götürüldüğü ilk başta açıklanmamıştı.

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği tarafından yapılan açıklamada ise gözaltılara ilişkin bilgi alınamadığı belirtildi:

"Savunucular avukatlarla görüştürülmediği için gözaltı gerekçesine dair net bir bilgimiz bulunmamaktadır. Savunuculara yönelik 24 saatlik avukat ve ailelerle görüşme kısıtı var".

Dernek, gözaltına alınanların bir süre Büyükada'da tutulduğunu daha sonra İstanbul içine sevk edildiğini belirtti.