DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter’den 4 gündür hiçbir haber yok. Külter'in devlet kurumları tarafından gözaltına alındığı kabul edilmese de görgü tanıklarının ifadelerine göre özel harekâtçılar tarafından alındığı belirtilmişti.

Hurşit Külter’in gözaltında kaybedilmemesi için insan hakları savunucuları günlerdir mücadele içinde. Bu konuda BM'ye yapılan başvuruyu değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Birlişmiş Milletler’in (BM) acilen harekete geçmesini istedi.

Temmuz 2015 yılından bu yana Kürt illerinde çatışma ve insan hakları ihlallerinin devam ettiği Türkiye’de, 2004 yılından sonra ilk defa bir “gözaltında kayıp” olayı yaşanıyor.

Külter için, insan hakları savucuları ve avukatlar tarafından üye devletlerin imzaladığı “Zorla Kayıp Edilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Bildirge”ye dayanarak Birleşmiş Milletler’e (BM) başvuruda bulundu.

BM RÖPORTÖRLERİ HAREKETE GEÇMELİ 

Yaşananları değerlendiren ve aynı zamanda BM nezdinde yaşanan hak ihlalleri için çeşitli girişimleri olan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “BM’nin hem Yargısız İnfazlar Özel Raportörü hem de Kayıplar Çalışma Grubu var. Her ikisinin de harekete geçmesi gerekiyor” dedi.

DEVLET POLİTİKASI?

Türkdoğan, en son 2004 yılından Tolga Ceylan’ın kaybedildiğini hatırlatarak, “Eğer Külter gözaltında kaybedildiyse bu bir devlet politikasıdır. Devlet politikası değilse çıkıp devlet kurumlarının bu konu hakkında kamuoyunu doğru bir şeklide bilgilendirmesi gerekiyor” diye konuştu. 

BM Çalışma Grubu’nun geçtiğimiz Mart ayında Türkiye’ye geldiğini hatırlatan Türkdoğan, şöyle konuştu: “BM, Türkiye’yi yakından takip ediyor. Bu durumu Türkiye’ye soracaktır. Bunu en kısa zamanda yapması gerekiyor. Şunu belirtmek gerekiyor; Türkiye’nin savcılarının bir soruşturma yürütmesi lazım! Bir savcı bu olayı çok rahat aydınlatabilir. Tüm sosyal medya hesapları incelenebilir, olay açıklığa kavuşturuluyor. Umarım bu yaşananlar bir devlet politikasına dönüşmez. Biran önce yetkililerin olayı aydınlatması gerekiyor.”

EN SON TOLGA CEYLAN KAYBEDİLMİŞTİ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Matematik Bölümü öğrencisi Tolga Baykal Ceylan, zorla kaybedildiğinde 26 yaşındaydı. 7 Ağustos 2004 tarihinde tatile gittiği Kırklareli’nin İğneada ilçesinde gözaltına alındı ve kendisinden bir daha haber alınamadı. Ceylan, PKK davasından yargılanıyordu. 

O tarihten itibaren Türkiye’de 90’lı yılların devlet politikası olan “gözaltında kaybetme” yaşanmamıştı.

Kaynak: DİHA