İnsan Hakları Derneği (İHD) 20 Kasım 1959 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen Dünya Çocuk Hakları Günü’nü nedeniyle açıklama yaptı.

İHD, çocukların kendilerini etkileyen tüm kararlar alınırken katılma hakları olduğunu belirterek “55 yılda çocuklar 'hak'lar bakımından en fazla mağdur edilen kesim” dedi.

İHD tarafından yapılan açıklama şöyle:

Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, Çocuk Cezaevi yetkilileri cezaevlerinde yaşanan taciz, şiddet ve tecavüze karşı tüm başvurulara duyarsız kalmaktadır.

1 Ocak 2014-19 Kasım 2014 tarihleri arasında İHD’ye yapılan başvurulara ve basından tespiti yapılan olaylara göre; 49 çocuk cezaevlerinde, 64 çocuk gözaltı yerlerinde işkenceye uğradı.

Bu tarihler arasında toplumsal olay ve gösterilerden dolayı 360 çocuk gözaltına alındı, 59 çocuk tutuklandı ve 42 çocukta yaralandı.

Bunlar sadece tarafımızca tespit edilebilen vakalardır. Biliyoruz ki tekrar gözaltına alınma, tekrar işkence ve taciz görme korkusu bu başvuruları engellemektedir.

“DEVLET ELİYLE ÖLDÜRÜLMÜŞ ÇOCUKLARA ADALET YOK”

Roboski’de evinin geçimini sağlamak için kaçağa giderken, İstanbul’da ekmek almaya giderken öldürülüyorlar. İstedikleri yerde oynayamayacaklarını hala temizlenmemiş mayınlar hatırlatıyor onlara.

Her seferinde bilmedikleri, oyunlarına dahi kahraman yapmadıkları ‘Terörist’ sanılıyorlar öldürülürken. Bazen haklarında ölüm fermanı çıkarılıyor ‘çocukta olsa öldürün’ diye.

Bu olaylar etkin biçimde soruşturulmuyor ve sorumlu kamu görevlilerine ya dava açılmıyor veya zaman aşımına uğruyor, açılmış davalar beraatla sonuçlanıyor. Adalet yok devlet eliyle öldürülmüş çocuklara.

Çocukların kendilerini etkileyen tüm kararlar alınırken katılma hakları var. Eğer samimi iseniz bu haklarını gerçekleştirecek mekanizmayı kurun.

Çocuklar büyüklerin ve devlete egemen olanların ihtiyaç duyduğu dünya ve toplum için değil kendi istedikleri bir dünya için karar verebilsinler.